Aandelen­beleggingen stijgen sterk in eerste kwartaal

Waar in het vierde kwartaal van vorig jaar de angst nog toesloeg, waren beleggers in het eerste kwartaal zeer optimistisch. Aandelenkoersen stegen met gemiddeld 12,8%.

Spanning rond Noord-Korea

Een zorgwekkende ontwikkeling was de opgelopen spanning rond Noord-Korea. Noord-Korea blijft experimenteren met raketlanceringen. Bovendien maken de Verenigde Staten duidelijk dat het land alles doet om de eigen veiligheid en die van haar lokale partners te garanderen. De beurskoersen veranderden uiteindelijk nauwelijks als reactie op de ’oorlogstaal’ uit beide kampen.

De vraag is of beleggers het gevaar van een mogelijk conflict niet willen zien of dat ze denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. Zeer kenmerkend was ook het gebrek aan beweging van de Amerikaanse dollar. In het verleden nam de Amerikaanse dollar vaak in waarde toe bij geopolitieke spanningen. Maar dit keer was er bijna geen beweging te zien. Geopolitieke spanningen waren voor ons geen reden om de modelportefeuilles aan te passen.

Geopolitieke spanningen zijn niet nieuw

De dreiging van een conflict tussen landen of in een bepaalde regio spelen al lang. Het Midden-Oosten heeft in het verleden geregeld reden tot zorg gegeven over de hoogte van de olieprijs. De onrust die de ‘Arabische lente’ met zich meebracht, was voor beleggers niet gunstig. Dichter bij huis was het conflict over ‘De Krim’ tussen Oekraïne en Rusland. Dat zorgde aanvankelijk voor een daling van de beurskoersen in Europa.

‘De conclusie is dat beleggers zich niet al teveel zorgen over Noord-Korea maken’

Geopolitieke onzekerheden, zoals de Noord-Koreakwestie, hebben vaak op korte termijn invloed op de beurskoersen. Maar op lange termijn wordt die invloed vaak teniet gedaan. De conclusie is dat beleggers zich niet al teveel zorgen over Noord-Korea maken. En dat is ook wel begrijpelijk; geen enkel land zit immers op een mogelijke nucleaire oorlog te wachten, Noord-Korea noch de Verenigde Staten.

Handelsconflict met Europa mogelijk voorkomen

Er werd verwacht dat de Verenigde Staten en China binnenkort tot een handelsovereenkomst zouden komen. Het oplossen van handelsconflicten is voor de wereldhandel positief, ook Europa profiteert daarvan. Het optimisme groeide dan ook dat de Verenigde Staten en Europa op termijn ook tot een handelsovereenkomst komen.

Angst voor harde Brexit afgenomen

Hoewel het parlement in het Verenigd Koninkrijk meer verdeeld was dan ooit, nam de angst 
voor een ‘harde Brexit’ af.  Toen de deadline voor uittreding verzet werd van 29 maart naar 12 april leken beleggers hun gelijk te krijgen. Nu de deadline verschoven is naar 31 oktober is de spanning er even vanaf. Hoewel het nog niet duidelijk is of de huidige deal tussen May en Europa alsnog wordt goedgekeurd door het Britse parlement, namen de beleggers dus al een voorschot op een positieve afloop.

ECB blijft steunen

De ECB toonde minder haast met het beëindigen van het stimuleringsprogramma. Ook wordt de rente voorlopig niet verhoogd. ECB president Draghi kondigde in maart aan dat de ECB niet voor het eind van 2019 begint met het afbouwen van de investeringen in staats- en bedrijfsobligaties. Er werd zelfs weer een nieuwe financieringsronde aangekondigd, die het voor banken (vooral Zuid Europese) mogelijk maakt om tegen lagere kosten te lenen aan kleine en middelgrote bedrijven.

Regionale aandelenrendementen

31 december 2018 t/m 31 maart 2019

0
5
10
15
20
12,8
14,2
9,5
Europa 12,8%
Wereld 14,2%
Opkomend Europa 9,5%
0
10
20
12,8
14,2
9,5
Europa 12,8%
Wereld 14,2%
Opkomend Europa 9,5%
0
10
20
12,8
14,2
9,5
Europa 12,8%
Wereld 14,2%
Opkomend Europa 9,5%
0
5
10
15
20
12,8
14,2
9,5
Europa 12,8%
Wereld 14,2%
Opkomend Europa 9,5%