Column

Sterk herstel, maar veel onzekerheden

“...op het moment van schrijven van deze column, hebben de aandelen­beurzen een groot deel van die verliezen alweer goed gemaakt”

Het zijn roerige tijden, ook op de financiële markten. De laatste maanden zijn de aandelen­markten eerst in een rap tempo met 30% tot 40% omlaag gegaan. Maar, op het moment van schrijven van deze column, hebben de aandelen­beurzen een groot deel van die verliezen alweer goed gemaakt. Tegelijkertijd zien wij nog veel onzekerheden.


Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer NN Bank

Maatregelen overheden

Centrale banken en overheden overal in de wereld hebben enorme steunpakketten opgetuigd om ondernemingen, werknemers en de financiële markten te ondersteunen. Dat heeft erg geholpen. Daarnaast komen er steeds meer berichten dat in verschillende landen het virus enigszins onder controle is. Daardoor kunnen de lockdowns versoepeld worden. Dat heeft ook tot optimisme onder beleggers geleid. 

Is dit dan het moment om de liquiditeiten in de modelportefeuilles te gaan herbeleggen? Wij denken van niet. Er zijn op dit moment  teveel onzekerheden. De resultaten van grote bedrijven over het eerste kwartaal van 2020 lijken mee te vallen. Maar de echte impact van het virus zullen we pas in de resultaten over het tweede kwartaal gaan zien.


Heel veel bedrijven durven geen verwachtingen af te geven voor de rest van 2020, waardoor er geen duidelijk beeld ontstaat van de situatie waarin die bedrijven (gaan) verkeren. Daarom houden wij nog steeds 10% van het aandelengedeelte in de modelportefeuilles aan in de vorm van liquiditeiten.

De gevolgen van het corona­virus

Naast het soms onbeschrijflijke menselijke leed, heeft de pandemie ook grote economische gevolgen. Ondernemers in verschillende sectoren maken op dit moment een verschrikkelijke tijd door. Hun ondernemingen hebben soms helemaal geen omzet meer, of die omzet is met tientallen procenten gedaald. Zij verkeren in grote onzekerheid over hun toekomst. Gelukkig zijn er ook een paar sectoren die gewoon doordraaien en waar het zelfs beter mee gaat. Feit blijft dat we, in 2020 een forse economische krimp gaan zien.


Ik gaf in mijn vorige column al aan dat consumenten de hand op de knip zouden gaan houden. De situatie is er sindsdien beslist niet beter op geworden. Indicatoren die het consumentenvertrouwen meten, laten zien dat dat vertrouwen in recordtempo daalt. Dat belooft niet veel goeds voor de bestedingen en daarmee voor de economie. Het herstel zal meer tijd vergen dan de meeste analisten denken.


Nu lopen de financiële markten altijd voor op de economische ontwikkelingen. Maar op dit moment is er voor ons geen aanleiding om aandelen of obligaties bij te kopen. Voor de actualiteit verwijzen we u ook graag naar de nieuwsberichten die wij regelmatig versturen.



Michel Engbers

Directeur Vermogensbeheer
Nationale-Nederlanden Bank


28 april 2020