Wat kan beleggen u opleveren?

U heeft een (Basis) Beheerd Beleggen rekening bij Nationale-Nederlanden. U belegt op dit moment net als 770.000 andere huishoudens in Nederland (bron: Retailinvestor, 2016). Daarmee heeft u de keuze gemaakt om op de lange termijn mogelijk meer rendement uit uw vermogen te halen. We laten we u hier graag zien wat beleggen u op de lange(re) en korte(re) termijn kan opleveren ten opzichte van sparen. Aanvullend kijken we welke beleggingsdoelen de gemiddelde Nederlandse belegger heeft.

Rendementen op lange(re) termijn

Kunt u uw geld voor een langere periode missen? Dan heeft u minder last van de pieken en dalen in de beurskoersen die van invloed zijn op uw uiteindelijke rendement. Een beleggingshorizon van 10 jaar of meer wordt door beleggingsexperts gezien als een meer verantwoorde beleggingshorizon voor beleggen in beleggingsfondsen. Ontwikkelingen op zo'n lange termijn laten vaak een stijgende lijn zien. Hieronder ziet u de koersontwikkeling van de S&P 500 aandelen index (in USD).

Standard & Poor's

S&P 500 Index: 1928 - 2016

Rendementen op korte(re) termijn

Beleggen op de korte termijn betekent dat u afhankelijk bent van het moment suprême. Wie de beurskoersen volgt, weet dat de koersbewegingen dan groot kunnen zijn. Als voorbeeld noemen we de beurscrash van oktober 1987, de koersen gingen toen met ruim 20% naar beneden. Als u op dat ogenblik uw beleggingen had willen verkopen, had u mogelijk een aanzienlijk verlies geleden. Toch kunt u over een korte periode ook een mooi rendement maken. De figuur hieronder toont u het rendement dat onze beleggers realiseerden voor Beheerd Beleggen tussen 2011 en 2016 ten opzichte van de spaarrente.

De waardeontwikkeling van €1.500,-

De cumulatieve ontwikkeling van het rendement per kwartaal

  • Dit zijn de behaalde rendementen van Beheerd Beleggen en Expertfund van profiel Neutraal 4 in de periode juli 2011 t/m juni 2016. Beheerd Beleggen en Expertfund (de voorloper van Beheerd Beleggen) hebben een vergelijkbaar beleggingsbeleid;
  • Alle kosten waaronder de 1% beheerkosten zijn hier al van af;
  • De rendementen zijn gebaseerd op portefeuilles met een gemiddelde waarde vanaf € 1.500,-. Onder dit bedrag zorgen de minimale beheerkosten voor een lager rendement.