Vooruitzichten aandelenmarkten

De economische groeivertraging die voor 2019 verwacht wordt, lijkt voor een groot deel te komen uit de onzekerheid over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Op het moment dat China en de Verenigde Staten een akkoord bereiken, verwachten wij een positieve impuls voor de aandelenmarkten wereldwijd.

Regionale verdeling aandelen

per 31 december 2018 van Trends Portefeuille

Europa

Wij verwachten een beperkte economische groei in 2019. De belangrijkste horde die Europa moet nemen is de Brexit. Na het afwijzen van de deal op 15 januari is de onzekerheid verder toegenomen; alle scenario’s zijn weer mogelijk.


De gevolgen hiervan op de aandelenmarkten zijn nog onduidelijk. In Duitsland is men vooral bezorgd over eventuele handelsmaatregelen. De Verenigde Staten kunnen de importtarieven op auto's verhogen, wat grote gevolgen zou hebben voor de Duitse export. In Frankrijk wordt de economische groei geremd door de gevolgen van de protesten van de ‘gele hesjes’.


Wij gaan er vanuit dat deze zaken tot een goed einde gebracht gaan worden, maar zien dit als de belangrijkste risico's voor aandelen­beleggingen in Europa.


Wij behouden een overweging in aandelenbeleggingen in Europa.

Opkomende landen

Bij de opkomende landen is China het belangrijkste. De angst voor een terugval van de Chinese economie is toegenomen. De handelsmaatregelen van de Verenigde Staten zullen de export nog verder treffen. Het is de vraag of de binnenlandse groei dit voldoende compenseert.


Wij verwachten wel dat de Chinese overheid verdere maatregelen zal treffen om de groei van tenminste 6% ook in 2019 te realiseren. Verwacht wordt dat de Bank of China de economie zal stimuleren.


Omdat veel landen in de regio afhankelijk zijn van de export naar China zullen de gevolgen breder voelbaar zijn. Op het moment dat China en de Verenigde Staten een akkoord bereiken, verwachten wij een zeer positieve impuls voor deze regio.


Wij behouden een lichte overweging in aandelenbeleggingen in opkomende landen.

Noord-Amerika

Wij verwachten niet dat de economische groei in de Verenigde Staten op korte termijn sterk zal vertragen. De FED gaat er vanuit dat de economie sterk genoeg is om twee renteverhogingen in 2019 aan te kunnen.


Daarnaast doet de regering van president Trump er alles aan om de eigen economie te beschermen; denk aan de handelsmaatregelen en de belastingverlagingen. Wel zal het bedrijfsleven na jaren van sterke groei moeite hebben de omzet- en winstverwachtingen waar te maken. Maar omdat de bedrijfswaarderingen relatief gunstig zijn door de koerscorrecties in het vorige kwartaal, zien we mogelijkheden voor koersstijgingen bij de aandelen.


Wij behouden een onderweging in aandelenbeleggingen in Noord-Amerika.

Pacific

Voor de Pacific zien wij beperkte groeikansen. In deze regio is Japan veruit de belangrijkste economie. De vooruitzichten voor de Japanse economie zijn matig. De autonome groei is al jaren zeer beperkt en de export toont tekenen van krimp. Ook besteden consumenten weinig en loopt de inflatie onvoldoende op. De opkoopprogramma's van de Bank of Japan en de zeer lage rentetarieven zullen waarschijnlijk nauwelijks effect hebben.


Vanwege de aanhoudende economische groei kunnen de gedaalde grondstofprijzen in 2019 herstellen. Dit is positief voor Australië. Hoewel de groeikansen beperkt zijn, zien we ook geen grote risico's voor aandelenbeleggingen in de Pacific.


Wij behouden een lichte overweging in aandelenbeleggingen in de Pacific.