Analyse en beleggingsresultaten

Terugblik afgelopen kwartaal​​​​​​​​​​​​​​

Terugblik aandelenmarkten

Terugblik obligatiemarkten

De invloed van de centrale banken op de beurzen was dit kwartaal beperkt. Wereldwijd stegen aandelenkoersen en de meeste obligatiemarkten maakten een pas op de plaats. Op de valutamarkten waren er beperkte koersbewegingen. Vorig kwartaal was alle aandacht weer gericht op de centrale banken, welke stappen zullen genomen worden? Inmiddels is duidelijk dat de FED de rente in de Verenigde Staten op zijn vroegst eind van het jaar verhoogt. De ECB handhaaft het stimuleringsbeleid ondanks de toenemende twijfel van beleggers op de financiële markten of dit nog werkt. De Bank of Japan (BoJ) heeft alleen de duur en de vorm van de maatregelen aangepast. Zolang de Japanse economie onvoldoende groeit, koopt de BoJ obligaties (en aandelen) op zoveel als er nodig is om de rente rond de 0% te houden.

Terugblik aandelenmarkten

Als we kijken naar de ontwikkelingen in de verschillende sectoren dan zien we dat de technologie sector en de aan consumenten gerelateerde sectoren het goed deden. Daarentegen deed de grondstoffen sector het slechter door dalende prijzen. Regionaal waren er grote rendementsverschillen te zien. De koersen van Europese aandelen stegen gedurende afgelopen kwartaal gemiddeld met 4,2%. In de Verenigde Staten liepen de aandelenkoersen met slechts ongeveer 2% op. Veel bedrijven in de biotechnologie sector besloten te fuseren. Dat leidde tot hogere prestaties in deze sector. 

Regionale aandelenrendementen 

1 juli 2016 tot

30 september 2016

Bron: Bloomberg en/of Morningstar

Terugblik obligatiemarkten

Het afgelopen kwartaal wachtten beleggers op de obligatiemarkten op de beslissingen van de centrale banken die in september genomen zouden worden.  Verschillende financiële instellingen hebben het nog steeds lastig met de toegenomen eisen die aan hen gesteld worden. Toch behaalde deze categorie een hoger dan gemiddeld rendement. Ook de obligaties die aan inflatie gekoppeld zijn en de hoogrentende obligaties in onze modelportefeuilles waren in trek. Dit komt onder andere door de aantrekkelijke rente die vergoed wordt op deze obligaties. Het lijkt er op dat beleggers minder risico willen nemen. Daarom is het belang van spreiding van obligatiebeleggingen toegenomen.

Rendement obligatiecategorieën 

1 juli 2016 tot 30 september 2016

Bron: Bloomberg en/of Morningstar

Verklarende woordenlijst