Economie en politiek

Column Michel Engbers, directeur Investment Office

Als Investment Office houden we de inkoopmanagersindices altijd goed in de gaten. Deze indices, die een indicatie geven van de toekomstige activiteit in de industrie, zijn een goede voorspeller van de economische groei. Ze wijzen in de verschillende regio’s van de wereld, bijna zonder uitzondering, op een aantrekkende groei. Toch blijven we enigszins voorzichtig, met als voornaamste reden de politieke ontwikkelingen.


Er komen in de twee belangrijkste landen van de Eurozone (Duitsland en Frankrijk) verkiezingen aan. In het verleden hadden verkiezingen meestal geen grote impact op de beurzen. Maar als er partijen aan de macht kunnen komen die bijvoorbeeld de deelname aan de Euro ter discussie stellen, dan wordt het een ander verhaal. Dat zou kunnen leiden tot het opbreken van de Eurozone en dat is economisch gezien een groot risico, in ieder geval op de korte en middellange termijn.


Het lijkt erop dat de parlementsverkiezingen in Duitsland per september 2017 geen hele grote verschuivingen gaan geven in het politieke landschap. Daardoor maken wij ons daar op dit moment niet veel zorgen over. Maar de presidentiële- en parlementsverkiezingen in Frankrijk de aankomende maanden, liggen nog helemaal open.


Marine Le Pen wil het lidmaatschap van Frankrijk aan de Europese Unie ter discussie stellen, net als de deelname van Frankrijk aan de Euro. Als zij president wordt en het Front National sterk wint tijdens de parlementaire verkiezingen, dan reageren de financiële markten daar naar verwachting zeer negatief op.


Wij houden daarom de ontwikkelingen in Frankrijk uiteraard scherp in de gaten en blijven vooralsnog voorzichtiger dan we normaal gesproken zouden zijn op basis van de economische ontwikkelingen.


Als Investment Office van Nationale-Nederlanden Bank is ons doel uw vermogen zo goed mogelijk te laten renderen. Daarbij houden we rekening met uw beleggingsprofiel en de hoeveelheid risico die daarbij genomen kan worden. Als we een potentieel risico zien dan passen we onze strategie daarop aan. We verkopen dan bijvoorbeeld tijdelijk een (klein) deel van de beleggingen om daarvoor liquiditeiten aan te houden. Over de liquiditeiten binnen uw portefeuille betaalt u overigens geen kosten.

Michel Engbers

Directeur Investment Office Nationale‑Nederlanden Bank


6 april 2017

Wat vindt u van deze Kwartaalupdate? Geef hier uw mening.