Column

Fors herstel

Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer NN Bank

In januari schreef ik mijn vorige column. Daarin gaf ik al aan dat wij de daling van de aandelenbeurzen in het laatste kwartaal van 2018 overdreven vonden. Ook omdat de waarderingen op de beurzen door de daling aantrekkelijker waren geworden.

Beurzen fors hersteld

Inmiddels zijn de beurzen zeer fors hersteld, tot op of boven het niveau van voor de daling. Mede doordat de centrale banken van de Verenigde Staten en Europa hebben aangekondigd het rustig aan te gaan doen met het verhogen van de rente dan wel verder te stimuleren. Met als voornaamste reden dat ze minder optimistisch zijn geworden over de economische groei. De laatste tijd is de rente op veilige staatsobligaties stevig gedaald, wat ook een aanwijzing kan zijn voor zorgen over de groei.


Daarnaast zijn de beurzen hersteld op de verwachting dat de Verenigde Staten en China binnenkort een handelsakkoord sluiten. Dat potentieel goede nieuws zit volgens ons inmiddels grotendeels in de prijs van aandelen. Daarom denken wij dat een definitief akkoord niet snel tot een structurele verdere stijging van de koersen zal leiden.


En wij maken ons enige zorgen over de winstgevendheid van bedrijven. Vanwege de lagere economische groei en de inmiddels oplopende loonkosten. Ook zit er wellicht een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en Europa aan te komen.

Afbouw risico

Dit alles samen genomen vonden wij, in combinatie met de stevige stijging van de aandelenbeurzen, voldoende reden om in de tweede helft van maart wat risico af te bouwen. Daartoe hebben wij 10% van de aandelenbeleggingen in alle portefeuilles verkocht. De verkoopopbrengst houden wij tot op het moment van schrijven van deze column, aan in de liquide vorm op uw rekening.


Zodra daar aanleiding toe is zullen wij de liquide middelen opnieuw investeren. Soms is het verstandig even wat gas terug te nemen om de verdere ontwikkelingen aan te kijken.

Michel Engbers

Directeur Vermogensbeheer NN Bank

18 april 2019

Wat vindt u van deze Kwartaalupdate? Geef hier uw mening.