Expert aan het woord

Danny Samuels over de beleggingsfondsen van Beheerd Beleggen

Vraag. Als je begint met Beheerd Beleggen, in hoeveel bedrijven denk je dan te gaan beleggen? Twee? Tien? Twintig? Honderd? Het antwoord ligt waarschijnlijk hoger dan je denkt. Als je kiest voor Beheerd Beleggen, dan beleg je in aandelen en obligaties van meer dan honderd bedrijven en overheden.

‘Spreid je risico, beleg in meer dan 100 bedrijven’

Wij beleggen voor onze klanten in beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds belegt in tientallen tot soms honderden verschillende aandelen of obligaties. Het voornaamste voordeel van beleggen in beleggingsfondsen is spreiding van het risico. Als een of meerdere aandelen of obligaties in een beleggingsfonds het minder goed doen, dan heeft dit minder impact op de waarde van de beleggingen. 

Stijgend gemiddeld rendement 

Zie een beleggingsfonds als een mandje gevuld met aandelen en obligaties. Omdat je heel veel verschillende stukjes bedrijven in je mandje hebt, raakt niet meteen je mandje leeg of gehalveerd als één bedrijf minder goed gaat. Je hebt immers meer dan honderd verschillende bedrijven in je mandje. Over de lange termijn is daarover de verwachting dat de meeste bedrijven in je mandje zullen groeien. Misschien de één wat meer dan de ander. Maar door de spreiding is uiteindelijk de kans groter dat het rendement in je mandje zal stijgen. Daarom speel je met Beheerd Beleggen meer op zekerheid dan wanneer je aandelen koopt in één bedrijf.

‘Hoe dichter bij de doeldatum, hoe meer we op zekerheid inzetten. We kiezen dan voor minder risicovolle beleggingsfondsen in jouw mandje.’

De lifecycle-methode

Afhankelijk van waarvoor je belegt, beperken we het risico dat je loopt door de samenstelling van je mandje te veranderen gedurende de looptijd van je beleggingen. Ons team van experts heeft daarvoor de lifecycle-methode ontwikkeld. Voordat je start met Beheerd Beleggen vul je je doeldatum in. Dat is de datum waarop je je opgebouwde vermogen wil opnemen. Hoe dichter bij de doeldatum, hoe meer we op zekerheid inzetten. We kiezen dan voor minder risicovolle beleggingsfondsen in jouw mandje. Zodat je meer zekerheid hebt over het behalen van je doelvermogen op de doeldatum. Daar hoef je zelf dus niets voor te doen, dat regelen wij voor jou.


De meesten van onze klanten zien in de aandelenkoersen vooral heel veel cijfertjes en lijnen. Ik zie een dynamische wereld van jaarverslagen van bedrijven, wereldpolitiek en historie. Voor mij komen de cijfers tot leven. Samen met mijn collega’s ga ik op zoek naar het beste rendement, tegen een risico dat past bij jouw situatie. 

Danny Samuels

beleggingsexpert bij Nationale-Nederlanden Bank