Aandelen­beleggingen stijgen sterk in eerste kwartaal

Beleggers waren in het eerste kwartaal zeer optimistisch. Zo werd er verwacht dat de Verenigde Staten en China binnenkort tot een handelsovereenkomst zouden komen. De zeer goede inkoopmanagers cijfers van China waren daarnaast een indicatie dat het vertrouwen in de economie weer toeneemt. De Brexit werd uiteindelijk naar 31 oktober uitgesteld en de centrale banken (FED en de ECB) gaven aan dat er voorlopig geen renteverhogingen plaatsvinden.

Spanning rond Noord-Korea

Een zorgwekkende ontwikkeling was de opgelopen spanning rond Noord-Korea. Noord-Korea blijft experimenteren met raketlanceringen. Bovendien maken de Verenigde Staten duidelijk dat het land alles doet om de eigen veiligheid en die van haar lokale partners te garanderen. De beurskoersen veranderden uiteindelijk nauwelijks als reactie op de ’oorlogstaal’ uit beide kampen.

De vraag is of beleggers het gevaar van een mogelijk conflict niet willen zien of dat ze denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. Zeer kenmerkend was ook het gebrek aan beweging van de Amerikaanse dollar. In het verleden nam de Amerikaanse dollar vaak in waarde toe bij geopolitieke spanningen. Maar dit keer was er bijna geen beweging te zien. Geopolitieke spanningen waren voor ons geen reden om de modelportefeuilles aan te passen.

Geopolitieke spanningen zijn niet nieuw

De dreiging van een conflict tussen landen of in een bepaalde regio spelen al lang. Het Midden-Oosten heeft in het verleden geregeld reden tot zorg gegeven over de hoogte van de olieprijs. De onrust die de ‘Arabische lente’ met zich meebracht, was voor beleggers niet gunstig. Dichter bij huis was het conflict over ‘De Krim’ tussen Oekraïne en Rusland. Dat zorgde aanvankelijk voor een daling van de beurskoersen in Europa.

‘De conclusie is dat beleggers zich niet al teveel zorgen over Noord-Korea maken’

Geopolitieke onzekerheden, zoals de Noord-Koreakwestie, hebben vaak op korte termijn invloed op de beurskoersen. Maar op lange termijn wordt die invloed vaak teniet gedaan. De conclusie is dat beleggers zich niet al teveel zorgen over Noord-Korea maken. En dat is ook wel begrijpelijk; geen enkel land zit immers op een mogelijke nucleaire oorlog te wachten, Noord-Korea noch de Verenigde Staten.

Regionale aandelenrendementen

31 december 2018 t/m 31 maart 2019

+12,8%

Europa

Hoewel het parlement in het Verenigd Koninkrijk meer verdeeld was dan ooit, nam de angst voor een ‘harde Brexit’ af.  De deadline voor uittreding is verschoven naar 31 oktober, dus de spanning is er even vanaf.


De ECB toonde minder haast met het beëindigen van het stimuleringsprogramma en het verhogen van de korte rente. Er werd zelfs weer een nieuwe financieringsronde voor banken aangekondigd, die het mogelijk maakt om tegen lagere kosten te lenen aan kleine en middelgrote bedrijven. Aandelenkoersen stegen mede daardoor met gemiddeld 12,8% in het eerste kwartaal.

+15,7%

Noord-Amerika

In de Verenigde Staten stegen aandelenbeurzen in het eerste kwartaal met 15,7%. Signalen dat het handelsconflict met China sneller dan verwacht opgelost zou worden, werden positief opgevat. De Verenigde Staten willen hun ‘intellectueel eigendom’ beschermen, maar er bestaat daarnaast ook de kans dat de Verenigde Staten meer goederen naar China kunnen exporteren. Het uitblijven van hogere importtarieven is ook positief voor het Amerikaanse bedrijfsleven.


Dat de FED verwacht de rente minder snel te verhogen dan eerder werd aangegeven, is positief voor ondernemingen. Hoewel de FED verwacht dat de economie minder hard groeit, zagen beleggers vooral de positieve kant van het uitblijven van renteverhogingen.

+9,6%

Pacific

Ook in deze regio was de koersontwikkeling positief, al bleef die gemiddeld wat achter bij de rest van de wereld. Koersen in de belangrijkste landen in de regio, Japan en Australië, stegen respectievelijk ruim 8% en 11,5%. Economisch gezien waren er in deze regio geen bijzondere ontwikkelingen. Door het wereldwijde positieve sentiment stegen aandelenkoersen in de regio Pacific gemiddeld 9,6%.

+11,8%

Opkomende landen

Aandelenkoersen in opkomende landen stegen gemiddeld met 11,8%. De absolute koploper was China; koersen stegen daar met ruim 30%. Er werd hoop geput uit de gesprekken die China met de Verenigde Staten voerde over het handelsconflict. Ook waren enkele economische cijfers redelijk positief. De inkoopmanagersindex (diensten) steeg vrij onverwacht naar 54,4, wat een indicatie is voor toekomstige groei van de economie. Daarnaast heeft men in China een rotsvast vertrouwen in de overheid, die maatregelen neemt als de economie van China te veel afkoelt.