Column

Inflatie,
hoe nu verder? 

Het afgelopen anderhalf jaar hebben we te maken gehad met een zeer hoge inflatie. In oktober bereikte de inflatie in de Eurozone zelfs 10,6%. Het hoogste niveau van de afgelopen decennia. Maar wat zijn de verwachtingen op de langere termijn?

“De zogenaamde kern­inflatie blijft voorals­nog wel hard­nekkig hoog. Die steeg in de Euro­zone zelfs naar 5,7% in de afgelopen maand”


We zien de laatste vijf maanden dat de inflatie weer aan het dalen is; deze bedroeg in maart van dit jaar 6,9%. Dat komt vooral door de energie­prijzen die gedaald zijn ver­geleken met een jaar geleden.

Michel Engbers, Directeur Investment Office

Nationale-Nederlanden Bank


De zogenaamde kern­inflatie (prijs­ontwikkelingen exclusief de erg beweeg­lijke voedsel- en energie­prijzen) blijft voorals­nog wel hard­nekkig hoog. Die steeg in de Eurozone zelfs van 5% in oktober vorig jaar naar 5,7% in de afgelopen maand.


Heeft de kern­inflatie zijn piek bereikt?

Die stijging komt met name doordat de inflatie langzaam maar zeker door­sijpelt in de verschillende sectoren. De algemene verwachting is wel dat ook de kern­inflatie in de loop van dit jaar daalt. Ook doordat de centrale banken sterk aansturen op het terugdringen van de inflatie. Om dat te bereiken verhogen ze de rente. Dat heeft een remmend effect op de economie.


Zal de inflatie uiteindelijk weer op het extreem lage niveau van de afgelopen jaren uitkomen? Toen maakten we ons nog zorgen over deflatie (dalende prijzen). Wij denken om een aantal redenen dat de inflatie de komende jaren relatief hoog blijft. Ook de meeste analisten verwachten op (middel)lange termijn een blijvend hoge inflatie van 2,5% tot 4,5%.

Hogere inflatie door klimaat­transitie en deglobalisering

Door onder andere de klimaat­transitie en de deglobalisering kan de inflatie hoog blijven. Een aantal maatregelen om de wereld duurzamer te maken zorgt voor hogere kosten door de ketens heen. Daarnaast konden bedrijven door de globali­sering een lange tijd goedkoper produceren. Die ontwikkeling is nu omgekeerd. Dat zien we bijna dagelijks in het nieuws.


Ook de deglobali­sering speelt dus mee bij inflatie. Bedrijven zijn kwets­baar als de productieketen over de hele wereld verspreid is. Als er vervolgens iets op de wereld gebeurt (zoals COVID-19), kan dat voor grote distributie­problemen zorgen. Daarom halen veel Europese en Amerikaanse bedrijven hun ketens terug uit andere werelddelen. Ze kiezen nu niet altijd meer voor de plaats waar ze het goedkoopst kunnen produceren. Dat leidt vaak wel tot hogere kosten en daarmee hogere inflatie.


Ook zien we wrijving tussen bijvoorbeeld de Verenigde Staten en China. Het kan voor bedrijven verstandig zijn om hun productie­ketens daarom te verplaatsen. Zo voorkomen bedrijven dat ze getroffen worden door handels­maatregelen.

Structureel hogere inflatie een probleem? 

Is het erg dat de inflatie structureel wat hoger komt te liggen? Wij denken van niet. Een inflatie­niveau van bijvoorbeeld 3% is op zich niet problematisch. Er zijn veel schulden in de wereld en de waarde van die schulden neemt dan ook af door de inflatie. Dit is uiteindelijk positief voor de bedrijfs­resultaten. En als de lonen gelijke tred houden met die inflatie, dan blijft ook de koop­kracht op peil.


Michel Engbers

Directeur Investment Office
Nationale-Nederlanden Bank


24 april 2023