Column
Inflatie,
hoe nu verder?
Het afgelopen anderhalf jaar hebben we te maken gehad met een zeer hoge inflatie. In oktober bereikte de inflatie in de Eurozone zelfs 10,6%. Het hoogste niveau van de afgelopen decennia. Maar wat zijn de verwachtingen op de langere termijn?
“De zogenaamde kerninflatie blijft vooralsnog wel hardnekkig hoog. Die steeg in de Eurozone zelfs naar 5,7% in de afgelopen maand”
We zien de laatste vijf maanden dat de inflatie weer aan het dalen is; deze bedroeg in maart van dit jaar 6,9%. Dat komt vooral door de energieprijzen die gedaald zijn vergeleken met een jaar geleden.
Michel Engbers, Directeur Investment Office
Nationale-Nederlanden Bank
De zogenaamde kerninflatie (prijsontwikkelingen exclusief de erg beweeglijke voedsel- en energieprijzen) blijft vooralsnog wel hardnekkig hoog. Die steeg in de Eurozone zelfs van 5% in oktober vorig jaar naar 5,7% in de afgelopen maand.
Heeft de kerninflatie zijn piek bereikt?
Die stijging komt met name doordat de inflatie langzaam maar zeker doorsijpelt in de verschillende sectoren. De algemene verwachting is wel dat ook de kerninflatie in de loop van dit jaar daalt. Ook doordat de centrale banken sterk aansturen op het terugdringen van de inflatie. Om dat te bereiken verhogen ze de rente. Dat heeft een remmend effect op de economie.
Zal de inflatie uiteindelijk weer op het extreem lage niveau van de afgelopen jaren uitkomen? Toen maakten we ons nog zorgen over deflatie (dalende prijzen). Wij denken om een aantal redenen dat de inflatie de komende jaren relatief hoog blijft. Ook de meeste analisten verwachten op (middel)lange termijn een blijvend hoge inflatie van 2,5% tot 4,5%.
Hogere inflatie door klimaattransitie en deglobalisering
Door onder andere de klimaattransitie en de deglobalisering kan de inflatie hoog blijven. Een aantal maatregelen om de wereld duurzamer te maken zorgt voor hogere kosten door de ketens heen. Daarnaast konden bedrijven door de globalisering een lange tijd goedkoper produceren. Die ontwikkeling is nu omgekeerd. Dat zien we bijna dagelijks in het nieuws.
Ook de deglobalisering speelt dus mee bij inflatie. Bedrijven zijn kwetsbaar als de productieketen over de hele wereld verspreid is. Als er vervolgens iets op de wereld gebeurt (zoals COVID-19), kan dat voor grote distributieproblemen zorgen. Daarom halen veel Europese en Amerikaanse bedrijven hun ketens terug uit andere werelddelen. Ze kiezen nu niet altijd meer voor de plaats waar ze het goedkoopst kunnen produceren. Dat leidt vaak wel tot hogere kosten en daarmee hogere inflatie.
Ook zien we wrijving tussen bijvoorbeeld de Verenigde Staten en China. Het kan voor bedrijven verstandig zijn om hun productieketens daarom te verplaatsen. Zo voorkomen bedrijven dat ze getroffen worden door handelsmaatregelen.
Structureel hogere inflatie een probleem?
Is het erg dat de inflatie structureel wat hoger komt te liggen? Wij denken van niet. Een inflatieniveau van bijvoorbeeld 3% is op zich niet problematisch. Er zijn veel schulden in de wereld en de waarde van die schulden neemt dan ook af door de inflatie. Dit is uiteindelijk positief voor de bedrijfsresultaten. En als de lonen gelijke tred houden met die inflatie, dan blijft ook de koopkracht op peil.
Michel Engbers
Directeur Investment Office
Nationale-Nederlanden Bank
24 april 2023