Column
De sterkere euro
Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer NN Bank
Het afgelopen jaar steeg de euro in waarde ten opzichte van veel andere valuta. Iets meer dan een jaar geleden kreeg je voor 1 euro nog 1,05 Amerikaanse Dollar (USD). Voor dezelfde euro krijg je op dit moment 1,24 USD, een stijging van 18%. Dat is erg mooi als je naar de Verenigde Staten op vakantie gaat, maar welke gevolgen kan dit nu hebben op je beleggingen? Valuta-ontwikkelingen kunnen, direct en indirect, een grote impact hebben op het rendement.
Nadelige invloed voor Europese bedrijven
Voor Europese bedrijven is een sterke stijging van de euro ten opzichte van de USD in principe nadelig. Om te beginnen worden goederen die Europese bedrijven exporteren naar de Verenigde Staten voor de Amerikanen duurder, wat de export van die bedrijven kan drukken. Daarnaast; als een Europees bedrijf ook een grote dochteronderneming in de Verenigde Staten heeft, dan worden de winsten die die dochteronderneming maakt, omgerekend in euro’s, kleiner. Voor Amerikaanse bedrijven werkt dit precies andersom en is een dalende USD voordelig. Dit kan grote gevolgen hebben voor de resultaten van die bedrijven en daarmee ook de beurskoersen.
De gevolgen voor beleggingen
Op beleggingen kunnen de valuta-ontwikkelingen nog een ander, veel directer, effect hebben. Namelijk, Amerikaanse aandelen en obligaties noteren natuurlijk in USD. Als de koersen van Amerikaanse aandelen met 10% stijgen, maar de USD 10% minder waard wordt ten opzichte van de euro, dan is er geen winst of verlies in euro’s. Beide effecten heffen elkaar dan op. Zie hier de grote invloed van valuta-ontwikkelingen.
Het is mogelijk om de effecten van valuta-ontwikkelingen af te dekken (te ‘hedgen’). Dat kost natuurlijk wel geld. Daarnaast zijn valuta-ontwikkelingen bijzonder moeilijk te voorspellen; ook voor de beste valuta-analisten van de wereld. Ook zijn het doorgaans effecten die op de lange termijn geneutraliseerd worden.
Een daling van de eigen valuta is voor bedrijven meestal goed, waardoor de aandelenkoers kan stijgen. Dit heft een deel van het valuta-effect voor buitenlandse beleggers weer op. Op de koersen van obligaties zal een daling van de eigen valuta minder effect hebben. Daarom is het gebruikelijk om bij aandelen de valuta-ontwikkelingen niet af te dekken. Bij obligaties gebeurt dat doorgaans wel. Doe je dit niet, dan kan dit een te grote invloed op het te realiseren rendement hebben. Het afdekken van valuta-ontwikkelingen bij obligaties is dan ook meestal het beleid van het Investment Office.
Verwachting voor de toekomst
De rente in de Verenigde Staten is een stuk hoger dan die in Europa, wat gunstig is voor de aantrekkelijkheid van de USD. Ook groeit de economie in de Verenigde Staten stevig door. Wij verwachten daarom dat de USD eerder weer zal stijgen dan nog verder zal dalen ten opzichte van de euro.
Michel Engbers
Directeur Vermogensbeheer NN Bank
29 januari 2018
Wat vindt u van deze Kwartaalupdate? Geef hier uw mening.