Column
Goldilocks of niet?
De laatste twee maanden van 2023 zijn de beurzen in onder andere Europa en de Verenigde Staten fors gestegen. Mede daardoor gingen de aandelenkoersen vorig jaar wereldwijd gemiddeld met 18% omhoog. Een erg goed beursjaar dus. Maar kunnen we op nog zo’n goed jaar rekenen?
De financiële markten gaan op dit moment uit van een zogenaamd ‘Goldilocks scenario’. Dit betekent dat de omstandigheden precies goed zijn. In dit geval geen te sterk groeiende economie met een oplopende inflatie, maar ook geen te zwakke economie met de daarbij behorende problemen. De ideale toestand voor een economie.
Michel Engbers, Directeur Investment Office
Nationale-Nederlanden Bank
Een zachte landing in het vooruitzicht
Met het Goldilocks scenario gaan de markten er vanuit dat we een zogenaamde ‘zachte landing’ van de economie krijgen; geen echte recessie. Wel een verder dalende inflatie, die ervoor zorgt dat centrale banken in 2024 de rente kunnen verlagen. Dat zijn ideale omstandigheden voor aandelen. En een dalende rente is ook positief voor obligaties.
De vraag is alleen: hoe groot is de kans dat dat ideale scenario ook uitkomt? De laatste paar weken geven veel centrale bankiers in Europa en de Verenigde Staten aan dat beleggers te enthousiast zijn. Beleggers verwachten namelijk al in maart de eerste renteverlagingen in de Verenigde Staten. De meeste centrale bankiers geven aan dat de eerste renteverlagingen pas in de tweede helft van 2024 komen. Of zelfs later. En dan is het nog maar de vraag hoe ver de rente uiteindelijk verlaagd kan worden. Centrale bankiers proberen zo de marktverwachtingen wat te temperen en teleurstellingen te voorkomen.
Is de veerkracht van economie en consument genoeg?
De economische groei zal in 2024 laag blijven. Wij verwachten geen echte recessie meer. De laatste cijfers laten zien dat de economie en de consument heel veerkrachtig zijn. De economische groei is namelijk sterk en consumenten blijven besteden. In januari 2023 schreef ik al over het belang van de sterke arbeidsmarkt. En dat blijft van toepassing. Er is praktisch werk voor iedereen en de salarissen stijgen verder door. Dat is cruciaal voor het sentiment en de bestedingen van consumenten.
De grote vraag bij het Goldilocks scenario is dus uiteindelijk of de inflatie blijft dalen of op een gegeven moment op een verhoudingsgewijs hoog niveau blijft steken. Beleggers vrezen onder andere dat de klimaattransitie leidt tot stijgende prijzen op veel terreinen. Ook deglobalisering en de krappe arbeidsmarkt zijn zaken die voor een structureel hogere inflatie kunnen zorgen. En dan kunnen de centrale banken zoals de Fed en de ECB de rente niet veel verlagen.
Daar zit wat ons betreft de onzekerheid van het Goldilocks scenario. Daarom monitoren we de ontwikkelingen op inflatie de komende weken en maanden goed. Komt het Goldilocks scenario uit? Dan kan 2024 weer een goed aandelenjaar worden. De sterk opgelopen aandelenkoersen houden namelijk stand zolang een echte recessie uitblijft.
Michel Engbers
Directeur Investment Office
Nationale-Nederlanden Bank
22 januari 2024