Column

Handelsoorlog of niet?

Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer NN Bank

In deze kwartaalupdate leest u dat het Investment Office er niet vanuit gaat dat het huidige handelsconflict tussen de Verenigde Staten en met name China en Europa zal uitgroeien tot een echte handelsoorlog.

Scenario's analyseren

Zoals altijd kijken wij naar verschillende scenario’s waarvan wij denken dat die de beurzen kunnen gaan beïnvloeden. Bijvoorbeeld het scenario dat er binnen de eurozone wederom spanningen gaan ontstaan als gevolg van het nog uit te rollen beleid van de nieuwe regering van Italië. En zo ook het scenario dat het handelsconflict wél uitgroeit tot een volwaardige handelsoorlog die de wereld­economie ernstig zou kunnen schaden. Van beide scenario’s schatten wij op dit moment in dat de kans erop relatief klein is.

Druk vanuit de VS

Het scenario ten aanzien van de handelsspanningen waarvan wij denken dat die de meeste kans heeft om realiteit te worden, is het scenario waarbij president Trump de komende tijd de druk op China en/of Europa zelfs nog meer zal opvoeren om een voor de VS zo gunstig mogelijk resultaat in de onder­handelingen te bereiken. Want achter de schermen wordt er door onder andere Europa, China en de VS wel degelijk druk onderhandeld om een verdere escalatie van het handelsconflict te voorkomen.


Wij denken dat ook Trump er belang bij heeft om binnen een paar maanden concrete resultaten te boeken. Totdat die resultaten er zijn kunnen de financiële markten nog wel af en toe negatief reageren op nieuwe spanningen. Onder­tussen groeien de meeste belangrijke economieën redelijk goed door, is de rente nog laag en laten bedrijven goede resultaten zien. Daarom zijn wij op dit moment redelijk positief gestemd over de ontwikkelingen op de financiële markten.

Onze constante aandacht

Alle scenario’s worden door ons continu tegen elkaar afgezet. Ook komen er telkens scenario’s bij en vallen er scenario’s af. Mochten wij op enig moment toch denken dat het niet goed komt met het handelsconflict, dan zullen wij daar naar handelen.


Voorlopig zullen de beurzen nog wel beweeglijk blijven maar dat hoort nu eenmaal af en toe bij beleggen.

Michel Engbers

Directeur Vermogensbeheer NN Bank

23 juli 2018

Wat vindt u van deze Kwartaalupdate? Geef hier uw mening.