Vooruitzichten aandelenmarkten

De centrale banken wereldwijd hebben een antwoord op de vertragende economie: ze gaan bij verdere vertraging over tot stimuleringsmaatregelen. Zo kunnen ze weer overgaan tot opkoopprogramma's. Maar creëren we dan niet de volgende bubbel? En hoeveel effect heeft een nóg lagere rentestand op de kredietverlening aan bedrijven? 

We zien momenteel het gevaar dat de koersen teveel zijn opgelopen in vergelijking met de winstontwikkeling. Daarom handhaven we de keuze om minder risico te nemen door de opname van liquiditeiten.

Regionale verdeling aandelen

per 30 juni 2019 van Wereld Portefeuille

38,8%
Europa
40,5%
Noord-Amerika
9,3%
Pacific
11,4%
Opkomende landen
38,8%
Europa
40,5%
Noord-Amerika
9,3%
Pacific
11,4%
Opkomende landen
38,8%
Europa
40,5%
Noord-Amerika
9,3%
Pacific
11,4%
Opkomende landen
Europa
Noord-Amerika
Pacific
Opkomende landen
38,8%
Europa
40,5%
Noord-Amerika
9,3%
Pacific
11,4%
Opkomende landen

Europa

De groei in Europa blijft achter bij de verwachtingen. De gevolgen van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, minder wereldhandel, hebben ook effect op Europa. De export en vooral de industriële productie nemen af en worden onvoldoende opgevangen door de binnenlandse vraag. De zorgen over de Brexit en de Italiaanse begrotingsdiscussie zijn naar de achtergrond verdwenen en de ECB staat paraat om in te grijpen. De stemming zal de komende periode bepaald worden door de bedrijfscijfers. Wij verwachten wel een kleine teruggang van de winstgevendheid van bedrijven, maar behouden een overweging in de regio Europa.

Opkomende landen

De economische groei in China is in het tweede kwartaal op 6,2% uitgekomen; het laagste niveau in 27 jaar. Daarom verwachten wij dat de overheid maatregelen zal nemen die de economische ontwikkelingen zullen ondersteunen, zowel in China als in omliggende landen. Ook Brazilië als belangrijke handelspartner zal hiervan profiteren. De overweging in de regio opkomende landen is daarom niet gewijzigd.​​​​​​​

Noord-Amerika

Omdat de werkgelegenheid nog steeds goed is, zullen de bestedingen blijven doorgaan, zo is de gedachte. Wel twijfelen we of de komende bedrijfscijfers en de vooruitzichten voor dit jaar en volgend jaar de verwachtingen kunnen waarmaken. We zijn beperkt positief voor de regio en behouden de onderweging. Interventie van de FED is vaak gericht op het behouden van economisch groei en kan voorkomen dat de economie krimpt.

Pacific

Voor de Pacific in zijn geheel verwachten wij niet dat de vooruitzichten veel zullen wijzigen. De centrale bank van Australië heeft onlangs de rente verlaagd om de economie aan te jagen. In Japan blijft de economische groei rond de 0,6% steken ondanks de voortdurende maatregelen van de centrale bank. Wij handhaven onze neutrale positie in de regio Pacific.