Column
Inflatie, rente en recessie
In mijn vorige column schreef ik over het belang van inflatie en de gevolgen daarvan voor de rente. Inmiddels zijn we drie maanden verder. Op woensdag 29 juni hield ik, samen met mijn collega Rodney Orzeszek, een webinar over de impact van inflatie.
“De hoge inflatie heeft ook steeds meer invloed op het consumentenvertrouwen wereldwijd. In meerdere regio’s staat dat vertrouwen op het laagste punt ooit gemeten.”
Michel Engbers, Directeur Investment Office
Nationale-Nederlanden Bank
Vorige week werden de laatste inflatiecijfers van de Eurozone bekend gemaakt. De inflatie blijft vooralsnog hoog. Voor de maand juni was deze, inclusief de beweeglijke voedsel- en energieprijzen, 8,6% op jaarbasis. Weer hoger dan de 8,1% van mei. En ook in de VS blijft de inflatie hardnekkig hoog. De centrale banken zullen de rente moeten verhogen om deze omlaag te krijgen. Dat gebeurt inmiddels.
De hoge inflatie heeft ook steeds meer invloed op het consumentenvertrouwen wereldwijd. In meerdere regio’s staat dat vertrouwen op het laagste punt ooit gemeten. Ook cijfers over het producentenvertrouwen dalen inmiddels in een rap tempo. Dit kan leiden tot minder economische groei in de toekomst.
Logischerwijs leidt dit tot de vraag of een recessie in aantocht is. Analisten zijn daar verdeeld over, maar steeds meer partijen verwachten van wel. Ook in onze ogen is een lichte recessie steeds waarschijnlijker, vooral in Europa. Als die er komt, dan daalt de vraag naar goederen en diensten. Dit zal uiteindelijk ook gevolgen hebben voor de inflatie. Die zal dan weer gaan dalen.
Als we naar de wat langere termijn kijken, is er een redelijke kans dat de rente vervolgens ook weer omlaag gaat. Dit geldt voor de kapitaalmarktrente, maar uiteindelijk ook de beleidsrente die centrale banken vaststellen. Dit zou op termijn weer positief zijn voor de economische groei.
Het sentiment op de beurzen zal de komende weken ook afhangen van de publicatie van bedrijfscijfers. Er zijn tot dusver niet veel winstwaarschuwingen afgegeven door bedrijven in Europa en de VS. Naar verwachting zullen de cijfers over het tweede kwartaal redelijk zijn. Maar het belangrijkste zijn dit keer de verwachtingen die bedrijven gaan uitspreken bij het publiceren van die cijfers.
Als die verwachtingen tegenvallen dan kan dat tijdelijk tot meer druk op aandelenkoersen leiden. Aan de andere kant is er op dit moment al redelijk wat somberheid ingeprijsd.
Michel Engbers
Directeur Investment Office
Nationale-Nederlanden Bank
20 juli 2022
PS: Heb je ons webinar over de impact van inflatie gemist?
Je kunt het hier terugkijken.