Analyse en beleggingsresultaten
Terugblik afgelopen kwartaal
De invloed van de centrale banken op de beurzen was dit kwartaal beperkt.
Wereldwijd stegen aandelenkoersen en de meeste obligatiemarkten maakten een pas op de plaats. Op de valutamarkten waren er beperkte koersbewegingen. Vorig kwartaal was alle aandacht weer gericht op de centrale banken, welke stappen zullen genomen worden? Inmiddels is duidelijk dat de FED de rente in de Verenigde Staten op zijn vroegst eind van het jaar verhoogt. De ECB handhaaft het stimuleringsbeleid ondanks de toenemende twijfel van beleggers op de financiële markten of dit nog werkt. De Bank of Japan (BoJ) heeft alleen de duur en de vorm van de maatregelen aangepast. Zolang de Japanse economie onvoldoende groeit, koopt de BoJ obligaties (en aandelen) op zoveel als er nodig is om de rente rond de 0% te houden.Terugblik aandelenmarkten
In Europa is de ophef rondom de Brexit minder geworden. De koersen van aandelen stegen gemiddeld met 4,2%. Opvallend was de 8% stijging van de Duitse aandelenbeurs, het vertrouwen van beleggers in de kracht van de Duitse economie blijft blijkbaar groot. Maar ook in Spanje zijn de eerste tekenen van economisch herstel zichtbaar, de koersen stegen daar met ruim 7%. Zwakke broeder in Europa is Italië. Het afgenomen vertrouwen in de Italiaanse bankensector zorgde er daar onder meer voor dat de koersen slechts 1% stegen. In vergelijking met ontwikkeld Europa hebben opkomende landen zoals Polen en Hongarije goed gepresteerd.
Regionale aandelenrendementen
1 juli 2016 tot
30 september 2016
Bron: Bloomberg en/of Morningstar
Terugblik obligatiemarkten
Het afgelopen kwartaal wachtten beleggers op de obligatiemarkten op de beslissingen van de centrale banken die in september genomen zouden worden. Aan het begin van het kwartaal daalden veel koersen van overheidsobligaties omdat onduidelijk was hoe lang de ECB de economie zou blijven ondersteunen. Later in het kwartaal herstelde dit. Ook kregen beleggers weer meer interesse in Europese bedrijfsobligaties. Ook de obligaties die aan inflatie gekoppeld zijn en de hoogrentende obligaties in onze modelportefeuilles waren in trek. Dit komt onder andere door de aantrekkelijke rente die vergoed wordt op deze obligaties. Het lijkt er op dat beleggers minder risico willen nemen. Daarom is het belang van spreiding van obligatiebeleggingen toegenomen.
Rendement obligatiecategorieën
1 juli 2016 tot 30 september 2016
Bron: Bloomberg en/of Morningstar