Column

Recessie of tijdelijke dip?

Allereerst wil ik hier vermelden dat wij bij de BeleggersFair de prijs voor Beste Online Vermogensbeheerder hebben gewonnen! Daar zijn wij met ons allen erg trots op. Bij deze iedereen nogmaals bedankt die op ons gestemd heeft!


Zoals u kunt lezen in de rest van deze kwartaalupdate verslechteren de laatste tijd de macro economische cijfers wereldwijd in een hoog tempo. Ook de zogenaamde inkoopmanagersindices, die een goede voorspellende waarde hebben, duiden op een mindere economische groei.

“De centrale banken in de VS (de FED) en Europa (de ECB) hebben inmiddels de beleidsrente verlaagd.”

Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer NN Bank


De grote vraag is echter, komt er een wereldwijde recessie aan of niet? De centrale banken in de VS (de FED) en Europa (de ECB) hebben inmiddels de beleidsrente verlaagd. Daarnaast pompen ze weer extra geld in de markten. Dat hoort een stimulerend effect te hebben. En ze geven duidelijk aan dat ze, indien nodig, meer maatregelen zullen nemen. Dat stelt financiële markten en investeerders gerust.


Dan speelt nog de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk heeft wederom uitstel van de uittredingsdatum gevraagd en gekregen. De regering krijgt nu tot 31 januari 2020 om de deal met de EU in het Brits parlement goedgekeurd te krijgen. Daarvoor vinden op 12 december eerst nieuwe verkiezingen plaats. Een no deal Brexit zou grote gevolgen kunnen hebben, maar die wordt gelukkig steeds minder waarschijnlijk.


De handelsoorlog tussen China en de VS lijkt zich ook enigszins in de goede richting te ontwikkelen. Dat blijkt uit de signalen die de laatste dagen worden afgegeven. Het blijft afwachten, maar het ziet er een stuk positiever uit dan een paar weken geleden.


Mocht er echt een recessie aan komen dan zullen de aandelenmarkten daar negatief op reageren. Maar, alles samen genomen, gaan wij vooralsnog uit van een tijdelijke dip in de groei en niet van een echte wereldwijde recessie. Bij dat scenario zijn de waarderingen van aandelen op dit moment niet overdreven hoog.


Daarom handhaven wij de huidige, enigszins voorzichtige, positionering van de portefeuilles. Wij zien op dit moment geen noodzaak om meer liquiditeiten in de portefeuilles op te nemen bovenop de huidige 5%.



30 oktober 2019