Column
Steun coronacrisis gaat om onvoorstelbare bedragen
We schrijven in onze kwartaalupdates regelmatig over de steun van centrale banken en overheden tijdens de coronacrisis. Maar wat voor bedragen zijn hier eigenlijk mee gemoeid? En wat zijn de verwachtingen als de wereld weer beetje bij beetje open gaat?
“De overheidsschulden zijn wereldwijd in 2020 toegenomen met 9.300 miljard USD. Om het toch maar een keer uit te schrijven: 9.300.000.000.000 USD.”
Deze week kwamen enkele cijfers langs die daar een idee van geven. Zo zijn de overheidsschulden wereldwijd in 2020 toegenomen met 9.300 miljard USD. Om het toch maar een keer uit te schrijven: 9.300.000.000.000 USD.
Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer NN Bank
En dan hebben we het alleen over de toegenomen schuld van overheden. Ongeveer de helft van deze nieuwe schulden is verstrekt met nieuw gecreëerd geld van de centrale banken. Het gaat dus om onvoorstelbare bedragen.
Historische spaarbedragen
Tegelijkertijd hebben consumenten wereldwijd in 2020 vanwege onzekere tijden veel meer gespaard, ongeveer 5.000 miljard USD, ook een historisch hoog bedrag. Deels omdat consumenten minder geld konden uitgeven door de lockdowns. Maar ook door de financiële steun vanuit de overheden.
Een ander deel van dat geld is naar de financiële markten gegaan. Particulieren hebben het afgelopen jaar bijvoorbeeld meer geld dan ooit in aandelen geïnvesteerd. Dat verklaart ook voor een deel de ‘all time highs’ van beursindices die we de laatste tijd regelmatig langs zien komen.
Consumentengedrag na de lockdowns
Inmiddels vragen veel analisten zich af wat er gebeurt als de lockdowns worden opgeheven en consumenten weer meer geld gaan uitgeven. Krijgt dat geld een andere bestemming dan aandelen en gaat dat eventueel leiden tot een daling van de beurzen?
Wij denken dat dat meevalt. Vooral omdat de economische vooruitzichten op dit moment zeer positief zijn. De winsten van bedrijven zullen daardoor in de loop van 2021 waarschijnlijk hard gaan oplopen. Dat zou steun geven aan de aandelenbeurzen.
En mocht het toch tot een echte correctie komen, dan zullen de overheden en centrale banken waarschijnlijk weer alle registers opentrekken om schade aan de economie te beperken. Alleen een structureel fors oplopende inflatie kan dan in het eten gooien. Daarom houden wij de inflatiecijfers nauwlettend in de gaten.
Michel Engbers
Directeur Vermogensbeheer
Nationale-Nederlanden Bank
20 april 2021