Vooruitzichten aandelenmarkten
Voor de wereldwijde economie verwachten analisten 3,7% groei. De basis voor deze verwachting vormen de toenemende wereldhandel, de lage werkloosheid, aantrekkende consumentenbestedingen en meer bedrijfsinvesteringen.
Op geopolitiek gebied blijft het onrustig. Een bijzonder punt van aandacht is de onrust in het Midden-Oosten. Dit kan onder meer een grote impact op de olieprijs hebben.
Hoewel de kans niet erg groot is dat deze onrust wereldwijd tot grote spanningen gaat leiden, zou een oplopend conflict tot een (forse) correctie op de beurzen kunnen leiden.
Regionale verdeling aandelen
per 31 december 2017 van Wereld Portefeuille
Europa
De groeivooruitzichten in Europa zijn positief. De OECD en het IMF verwachten dat de Eurozone met een groei van 2,1% in 2018 iets lager zal uitkomen dan in 2017.
Een aandachtspunt blijft de Brexit in maart 2019: dit kan de groei in Europa onder druk zetten. Zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk zullen proberen een “harde Brexit” (uittreding zonder een nieuwe handelsovereenkomst) te voorkomen.
De ECB heeft aangekondigd in 2018 een minder ruim monetair beleid te gaan voeren; dit kan op termijn zorgen voor hogere kapitaalmarktrentes. In Italië zijn er in maart verkiezingen, die kunnen onzekerheid veroorzaken. Naar verwachting zal in maart/april een regeringscoalitie gevormd zijn in Duitsland.
Verder verwachten wij dat de winstmarges binnen Europa zullen groeien en zullen resulteren in hogere aandelenkoersen. Voor aandelenbeleggingen is Europa onze favoriete regio.
Noord-Amerika
De belastingplannen van de regering van president Trump zullen een positief effect op de economie hebben. Mede hierdoor verwacht de OECD een economische groei van 2,5%.
Op rentegebied zal de FED, in het geval dat de inflatie niet hard oploopt, waarschijnlijk het zekere voor onzekere nemen en een tijdelijke pauze inlassen in de renteverhogingen.
De opstelling van president Trump kan tot spanningen leiden met belangrijke handelspartners. Dit kan impact hebben op Amerikaanse en Canadese aandelenmarkten.
Positief voor de aandelenbeleggingen is dat er voor 2018 een recordbedrag aan dividendbetalingen wordt verwacht.
Minder positief is dat de aanpassingen van de belastingregels tot gevolg hebben dat bedrijven minder snel schulden zullen aangaan. Deze schulden zijn straks namelijk nog maar beperkt aftrekbaar. Daarom zijn wij iets minder positief over aandelenbeleggingen in Noord Amerika.
Pacific
In de Pacific verwachten we een kleine groeivertraging ten opzichte van 2017.
In Japan groeit de economie komend jaar met 1,5%. De BoJ houdt de rente laag en blijft maandelijks voor een groot bedrag aan obligaties en aandelen opkopen om de economie te ondersteunen. De waardering van Japanse aandelen is aantrekkelijk. De inflatie trekt aan door de stijgende olieprijs, aangezien Japan 94% van de energiebehoefte importeert.
De aantrekkende grondstofprijzen hebben een positief effect op de economische groei van Australië. Met een BBP van $ 1.300 miljard is dit land de 13e economie van de wereld.
Wij zien goede kansen voor aandelenbeleggingen in de Pacific.
Opkomende landen
De economie in China groeit naar verwachting met 6,6% in 2018. Voor India verwacht men een groei van 7,4%. In de Latijns-Amerikaanse landen ligt de economische groei tussen 2,5% en 3,0%. Wij zijn het meest positief over opkomend Azië dat nu circa 2/3 van de weging in de opkomende landen in de modelportefeuilles bedraagt.
In China leggen de autoriteiten meer nadruk op het tegengaan van bubbels (o.a. de huizenmarkt) en het afremmen van de kredietgroei. Ook is de Chinese centrale bank bezig om het monetaire beleid te verkrappen; dit zou de economische groei kunnen beperken. Maar de laatste berichten laten juist een toegenomen groei zien.
Binnen de opkomende landen zijn wij vooral positief over opkomend Azië.