Column

Beurs en economie

“Terwijl er in veel landen continu strengere maatregelen en lockdowns worden aangekondigd, stijgen de beurzen de laatste paar maanden maar door.”


De aandelenbeurzen en de economie ontwikkelen zich op veel momenten heel verschillend. Zo kunnen bijvoorbeeld de beurzen opeens sterk dalen terwijl er economisch gezien niets veranderd is. Of zelfs zeer sterk stijgen terwijl het met de economie niet goed gaat. Dat laatste is op dit moment het geval.



Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer NN Bank


Terwijl er in veel landen continu strengere maatregelen en lockdowns worden aangekondigd, stijgen de beurzen de laatste paar maanden maar door. Ook het nieuws dat er steeds meer mutaties van het coronavirus worden ontdekt, waaronder zeer besmettelijke varianten, lijkt beleggers niets uit te maken.


Dit keer is dat goed te verklaren, door de komst van vaccins en de impact daarvan op de economie kijken de beurzen over de huidige onzekere periode heen. Om te beginnen komen de vaccinaties in steeds meer landen goed op gang. En de vaccins lijken goed te werken, ook bij de verschillende mutaties van het virus. Daar komt bij dat de lente en zomer eraan komen waarin het coronavirus zich minder gemakkelijk verspreidt. Dat alles samen zal leiden tot een situatie waarbij we allemaal de draad geleidelijk weer op kunnen gaan pakken zoals we dat gewend waren.


De verwachting is dan ook dat de economie, met name in de tweede helft van 2021, fors zal herstellen. Dat is ook onze visie, en daarom hebben we het aandelenrisico in de modelportefeuilles enige tijd geleden wat opgehoogd naar neutraal. Daarbij kijken wij heel nadrukkelijk naar de samenstelling van onze modelportefeuilles.


Want terwijl bijvoorbeeld de koersen van banken en oliemaatschappijen wereldwijd nog lang niet hersteld zijn van de dip, zien we ook bedrijven waarvan de aandelenkoers op onverklaarbaar hoge niveaus staan. Een tussentijdse dip in de koersen sluiten wij daarom niet uit. Maar als de economie niet voldoende herstelt dan is de verwachting dat de centrale banken en overheden met meer maat­regelen zullen komen. Daarom zijn wij positief over de middel­lange termijn.


Michel Engbers

Directeur Vermogensbeheer
Nationale-Nederlanden Bank


20 januari 2021