Analyse en beleggingsresultaten

Terugblik afgelopen kwartaal​​​​​​​​​​​​​​

De meeste aandelenbeurzen zijn in het tweede kwartaal van 2017 iets gestegen. Door weinig aanpassingen in het beleid van de centrale banken, behaalden de obligatiebeurzen in vrijwel alle regio’s kleine plusjes. Valuta-effecten hadden dit kwartaal een grote invloed. Dit kwam door de waardestijging van de euro ten opzichte van andere belangrijke valuta. Hierdoor hebben, in euro’s gemeten, veel niet-Europese indices een stukje terrein prijsgegeven.

In Europa is de uitslag van de Franse presidentsverkiezingen positief ontvangen. President Emmanuel Macron staat bekend om zijn pro-Europese houding. Hierdoor is het risico dat Frankrijk uit de Europese Unie stapt zo goed als verdwenen. Beleggers reageerden hier positief op.


In het Verenigd Koninkrijk schreef premier Theresa May in maart, enigszins onverwacht, nieuwe parlementsverkiezingen uit. Haar hoop was een groter mandaat voor de Brexit-onderhandelingen. De uitslag van deze parlementsverkiezingen in juni, pakte echter anders uit. Haar conservatieve partij verloor de meerderheid in het Lagerhuis. De onderhandelingspositie van het Verenigd Koninkrijk lijkt hiermee verzwakt. Het is onduidelijk wat dit betekent voor de gesprekken over de uittreding uit de Europese Unie. Het Britse Pond is na deze verkiezingsuitslag verder verzwakt.


De rente is aan het eind van dit kwartaal in de belangrijkste regio’s iets gestegen. In Europa is de economische ontwikkeling positief. Volgens de ECB verlopen de economische- en inflatieontwikkelingen volgens verwachting. De ECB heeft de korte rente niet veranderd. Ook zijn geen wijzigingen voor het afbouwen van het stimuleringspakket aangekondigd. Na deze aankondiging deed Draghi positieve uitspraken over de economische situatie in Europa. Hieruit begreep de markt dat er misschien eerder dan verwacht een einde komt aan het huidige soepele monetaire beleid. Hierdoor liep de rente in de laatste week van het tweede kwartaal relatief fors op. In Noord-Amerika lijkt de economische groei iets af te vlakken en daalde de lange rente. De FED was toch gematigd positief en zag ruimte om de (korte) rente te verhogen. De acties van zowel de ECB als de FED waren redelijk zoals verwacht.

Terugblik aandelenmarkten

Europa was de best presterende regio. Voor beleggers in euro’s zelfs de enige regio met positief resultaat. Het rendement was dit kwartaal 0,7%.


De uitslag van de Franse verkiezingen zorgde voor een afname van politieke spanningen in Europa. De pro-Europese partij La République en Marche! van president Macron, behaalde een absolute meerderheid in het Franse parlement. Dit wil nog niet zeggen dat Macron in Frankrijk eenvoudig hervormingen kan doorvoeren. Hier wacht Frankrijk nog een grote uitdaging na de zomer als de eerste plannen vorm moeten krijgen.


In Italië redde de regering twee middelgrote banken met een voorziening van 17 miljard euro. Deze maatregel leek tegen de gedachte achter de Europese Bankenunie in te gaan, maar is goedgekeurd door de Europese autoriteiten. Dit was vooral goed nieuws voor kleine spaarders van deze banken. Deze steun, en de oplopende rente, gaven een impuls aan aandelen in de financiële sector.


De gepubliceerde macro-economische cijfers waren dit kwartaal meestal beter dan verwacht. Ook verrasten de meeste bedrijfscijfers positief. Dit alles was voor beleggers een steun in de rug en aanleiding om meer Europese aandelen te kopen.

Regionale aandelenrendementen
31 maart 2017 tot 30 juni 2017

Bron: Bloomberg en/of Morningstar

Rendement obligatiecategorieën
31 maart 2017 tot 30 juni 2017

Bron: Bloomberg en/of Morningstar

Terugblik obligatiemarkten

Op de obligatiemarkten was het in het tweede kwartaal relatief rustig. In Europa heeft de ECB geen directe veranderingen doorgevoerd. De lange rente is in Europa in de laatste week van juni relatief fors opgelopen.


Geen wijzigingen bij de ECB
De ECB heeft geen wijzigingen in het rentebeleid aangekondigd. Het opkoopprogramma bleef tijdens de laatste ECB vergadering ongewijzigd. De ECB verwacht dat de rente voor langere tijd op het huidige (lage) niveau blijft. De ECB gaf de nuance dat de rente volgens hen niet nóg lager wordt. Ook gaf de ECB aan dat economie en inflatie zich volgens verwachting ontwikkelen. Daarmee zijn de vooruitzichten wel wat bijgesteld en verwachten beleggers dat de rente eerder kan oplopen dan tot nu toe ingeschat.


Rendementsverschillen

De rendementsverschillen binnen de obligatiecategorieën zijn dit kwartaal duidelijk aanwezig. Overheidsobligaties in Europa hebben een rendement van 0,5% laten zien. Op bedrijfsobligaties is 0,4% rendement behaald. Het rendement op obligaties gekoppeld aan inflatie was door de betere economische vooruitzichten 1,3% positief. Hoogrentende obligaties was de sterkst presterende categorie met 2,3% rendement.

Wat vindt u van deze kwartaalupdate? Geef hier uw mening.