Expert aan het woord

Rodney Orzeszek
over risicobeperking

Steeds meer mensen willen beleggen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Daarom is er Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden. Onze experts nemen klanten hiermee het beleggen uit handen. Veel van onze klanten voelen zich daarmee een stuk zekerder. Maar let wel: hoe veilig je ook belegt, aan beleggen zitten altijd risico’s vast. Om die risico’s te beperken en teleurstelling zo veel mogelijk te voorkomen, hebben wij een aantal risicobeperkende maatregelen. Ik leg je er hier drie uit.

‘Laten we eerst eens kennismaken’

Kennismaken

Allereerst willen we jou leren kennen. Niet alleen je vermogens- en inkomenssituatie, maar ook je voorkeuren. Want ook als je veel risico kán nemen, willen we zeker weten of je dat risico ook wíl nemen. Of dat je toch liever wat veiliger belegt.

Afbouwen van het risico

Ook bieden we onze klanten de lifecycle-methode aan. Als je bijvoorbeeld belegt voor een sabbatical, je pensioen, of voor als je kinderen gaan studeren, dan wil je waarschijnlijk tegen het einde van je beleggingsreis wat meer zekerheid. Met onze lifecycle-methode bouwen we geleidelijk het risico af naarmate de doeldatum (de datum waarop je over het geld wil beschikken) dichterbij komt. Hoe defensief of offensief je ook bent ingesteld, met de lifecycle-methode proberen we tegenvallers zoveel mogelijk te beperken.

‘Bij Beheerd Beleggen kiezen we uit al die 100.000 beleggingsfondsen de fondsen die het beste aansluiten bij onze beleggings­visie en passen bij jouw profiel.’

Meerdere beleggingsfondsen

Een ander instrument is dat we beleggen in heel veel soorten beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen investeren in aandelen en/of obligaties van verschillende landen en bedrijven en worden beheerd door experts. Zij zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld een regio, sector of thema. In totaal zijn er wereldwijd meer dan 100.000 verschillende fondsen.


Bij Beheerd Beleggen kiezen we uit al die 100.000 beleggingsfondsen de fondsen die het beste aansluiten bij onze beleggingsvisie en passen bij jouw profiel. Zo krijg je nog meer variatie in je portefeuille - en dus nog meer risicospreiding. Beleggen is niet zonder risico, maar ons team zet wel alles op alles om daar waar we kunnen, het risico te beperken.

Rodney Orzeszek

Senior Investment Manager Nationale-Nederlanden Bank