Column

Verkiezingen in de VS

“De uitslag van de verkiezingen kan dit keer wel eens een relatief grote impact hebben op de financiële markten.”


Op dinsdag 3 november zijn de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten tussen de Democraat Biden en de huidige president Trump, een Republikein. De uitslag van de verkiezingen kan dit keer wel eens een relatief grote impact hebben op de financiële markten. Welke kant het op zal gaan, is de vraag.


Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer NN Bank


Op het moment van schrijven van deze column, vrijdag 23 oktober, duiden de polls erop dat Biden gaat winnen. Zelfs met zo’n verschil dat de Democraten de meerderheid lijken te krijgen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden; Amerikanen noemen dat een “blue wave”. Dat zou de Democraten na de verkiezingen heel veel ruimte geven om zaken op hun manier aan te pakken.


Maar tijdens de verkiezingen in 2016 zaten de polls er naast en won Trump geheel onverwacht. Zekerheid is er pas zodra de uitslag definitief bekend is.


Als de Democraten duidelijk winnen dan is de algemene verwachting dat ze de belastingen gaan verhogen voor bedrijven en rijke Amerikanen. Dat zou een negatief effect kunnen hebben op de financiële markten, want hoge belastingen zijn nadelig voor economische groei. Als de Republikeinen winnen dan wordt dat in het algemeen als positiever gezien voor de beurzen. De Republikeinen zijn voorstanders van lage belastingen voor het bedrijfsleven. Daarnaast heeft Trump de laatste jaren laten zien dat hij er alles aan wil doen om de economie te stimuleren. Opmerkelijk is dat beide kandidaten voorstander zijn van een harde lijn jegens China, een verkiezing van Biden gaat de handelsoorlog tussen de VS en China ook niet opeens oplossen.


Een scenario waar veel analisten voor vrezen is als er discussie gaat ontstaan over de uitslag, bijvoorbeeld doordat de verschillen gering zijn. Dat kan ertoe leiden dat de uitslag wordt aangevochten door één van beide partijen. Dit zou leiden tot heel veel onzekerheid en verwarring. Dan is een (tijdelijk) sterk negatieve reactie op de financiële markten mogelijk, want beurzen houden niet van onzekerheid.


We weten het binnenkort. In ieder geval houden wij de vinger aan de pols en blijven wij nog enigszins voorzichtig. Daarover leest u meer in onze kwartaalupdate.


Michel Engbers

Directeur Vermogensbeheer
Nationale-Nederlanden Bank


23 oktober 2020