Column

Beleggen in turbulente tijden

Er zijn op dit moment veel turbulente zaken die samen komen op de financiële markten. Maar zeker niet alles is negatief. Hoe moet je daar als belegger mee om gaan?

“Ervaring is cruciaal om in dit soort periodes de juiste beslissingen te nemen”


Gelukkig heb ik een team met zeer ervaren investment managers die alles al een keer gezien hebben. Van de enorme stijging van de beurzen in de tweede helft van de jaren negentig, het knappen van de internet bubbel aan het begin van deze eeuw tot aan de krediet­crisis van 2008/2009. Ervaring is cruciaal om in dit soort periodes de juiste beslissingen te nemen.


Michel Engbers, Directeur Investment Office

Nationale-Nederlanden Bank


Om met de bedreigingen te beginnen: Er is oorlog in Europa, de inflatie is zeer hoog en zwakt (nog) niet af en de rentes lopen heel snel op. Hierdoor stijgt de hypotheek­rente, wat tot druk leidt op de huizen­prijzen in Europa en de VS. De laatste tijd waren er ook grote spanningen op de Britse obligatie­markten door controversiële plannen van de Britse regering. Mede door dit alles staat het consumenten­vertrouwen op een dieptepunt. Wij verwachten daarom een (lichte) recessie.


Dit was de belangrijkste reden om medio september een deel van de aandelen in alle model­portefeuilles te verkopen. Het verder dalen van de aandelen­beurzen heeft laten zien dat dit vooralsnog een goed besluit is geweest.


Op dit moment hebben wij nog niet de intentie om deze aandelen weer terug te kopen. Maar we zien wel degelijk licht­puntjes. Zo vallen de bedrijfs­cijfers over het derde kwartaal die tot nu toe gepresenteerd zijn gemiddeld genomen mee. De vooruit­zichten die afgegeven worden zijn in de meeste gevallen niet somber. In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels de plannen van tafel die voor de spanningen op de obligatie­markten zorgden.


Ook is het aannemelijk dat de inflatie op zijn hoogtepunt zit. Zo dalen de laatste weken de prijzen voor energie en diverse grondstoffen aanzienlijk en zijn de kosten van container­vervoer snel lager aan het worden. Wel denken wij dat het prijs­peil voorlopig nog relatief hoog zal blijven.


Al met al zullen de financiële markten voorlopig nog wel beweeglijk blijven, maar het is niet alleen kommer en kwel. Zoals ik de vorige keer schreef, er is ook al veel somberheid in geprijsd. Michel Engbers

Directeur Investment Office
Nationale-Nederlanden Bank


21 oktober 2022