Aandelenbeleggingen iets gestegen in het tweede kwartaal
Europa kampte met tegenvallende economische data. Enerzijds was dit het gevolg van het handelsconflict dat ook in Europa de exportpositie aantast. Anderzijds bleef ook de binnenlandse vraag in veel Europese landen achter. De lonen stegen te weinig, de inflatie kwam niet in de buurt van de ECB-doelstelling en de industrie liet te weinig groei zien.
ECB toch bereid te stimuleren
Het was verrassend dat ECB-president Mario Draghi onverwacht tijdens een bijeenkomst in Portugal aangaf dat de rente zeker tot medio 2020 laag blijft. Dat de ECB klaarstaat om de economie verder te stimuleren wordt zelfs gezien als "whatever it takes, part II". Hiermee wordt gerefereerd aan Draghi's speech uit juli 2012 waarmee de periode van lage rente en opkoopprogramma's begon. Deze boodschap was het sein voor stijgende aandelenkoersen. Aandelenkoersen stegen gemiddeld met 3%.
‘Beleggers lijken de extra tijd die is gecreëerd, om tot een overeenkomst te komen voor de Brexit, toe te juichen.’
Brexit uitgesteld tot oktober dit jaar
De Brexit kreeg dit kwartaal weer een nieuwe wending. Toen duidelijk werd dat de overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa niet op steun in het Britse parlement kon rekenen, diende premier May haar ontslag in. Direct barstte de strijd om het voorzitterschap van de Conservatieve partij, en daarmee het premierschap, in volle hevigheid los. De Brexit was al uitgesteld tot oktober. Beleggers lijken de extra tijd die is gecreëerd, om tot een overeenkomst te komen, toe te juichen.
Begroting Italië aangepast
In Italië is op het laatste moment de begroting voor 2019 aangepast. Hiermee is een directe confrontatie en een boete door de Europese Commissie vooralsnog voorkomen.