Column

Beleggen is investeren

“Beleggen is investeren, rekening houdend met een passend risico, dat is altijd onze boodschap geweest”


Beleggen in aandelen wordt soms vergeleken met gokken. Wij, als professionele beleggers bij het Investment Office, denken hier toch anders over. Beleggen is investeren, rekening houdend met een passend risico, dat is altijd onze boodschap geweest. Investeren in de mooiste en beste bedrijven van deze wereld, met het oog op een mooi rendement op de lange termijn.

Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer NN Bank


Als wij de laatste paar weken naar de financiële markten kijken, dan zien wij sommige aandelen koersniveaus en waarderingen bereiken die wij nooit voor mogelijk hadden gehouden. Zo is er een startup in de automobiel­industrie die medio juni qua marktkapitalisatie meer waard was dan sommige gerenommeerde autobedrijven. Terwijl dit bedrijf pas in 2021 de eerste omzet verwacht. Dus geen winst, maar de eerste omzet. En zo zijn er meer voorbeelden van bedrijven waarvan de waardering niet in verhouding staat tot de winstgevendheid.


Oorzaak extreme koersbewegingen

De grote vraag is natuurlijk hoe dit kan, nog los van het optimisme over de toekomst van dergelijke bedrijven. Er verschijnen de laatste tijd steeds meer artikelen over een toevloed van miljoenen nieuwe beleggers, vooral in de Verenigde Staten. Hier zouden relatief veel jonge en onervaren beleggers tussen zitten die bereid zijn hele grote risico’s te nemen.


Mijn vermoeden is dat sommige van de extreme koersbewegingen (zowel omhoog als omlaag) deels veroorzaakt worden door deze beleggers. Mede doordat ze massaal dezelfde beleggingsposities innemen, zonder veel verstand te hebben van de onderliggende bedrijven. Dat is extreem risicovol en vaak lopen dit soort speculatieve transacties verkeerd af. Op die manier beleggen lijkt in ieder geval niet op investeren.


Een deel van de markten is op dit moment wellicht peperduur, tegelijkertijd zijn er een heleboel aandelen die redelijk aantrekkelijk geprijsd lijken.


Kennis en voorzichtigheid

Het is altijd belangrijk om heel goed te weten waar je in belegt en de beleggingen goed te spreiden. Dat is ons werk, en daar zijn wij continu mee bezig. Beleggen is geen gokken. Wij zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om op dit moment voorzichtig te blijven en geen extra risico’s aan de modelportefeuilles toe te voegen. Daarover leest u meer in onze kwartaalupdate.


Michel Engbers

Directeur Vermogensbeheer
Nationale-Nederlanden Bank


16 juli 2020