Forse tussentijdse correcties op aandelenbeurzen

In Europa was de economische ontwikkeling dit kwartaal redelijk positief. Groei- en sentimentscijfers waren goed en de ECB heeft geen nieuwe maatregelen afgekondigd. Toch onttrok ook Europa zich niet aan de wereldwijde dalingen op de aandelenbeurzen. Hierbij was het dreigende handelsconflict tussen Europa en de Verenigde Staten ook slecht voor het sentiment onder beleggers.

Verder spelen ook een aantal politieke zaken een rol. Zo zorgde de voortdurende onzekere uitkomst van de Brexit voor verdere dalingen in het Verenigd Koninkrijk, koersen daalden daar met ruim 8%. Over minder dan een jaar is de Brexit een feit en over de voorwaarden waaronder dit moet plaatsvinden zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk het nog lang niet eens.

In Italië gingen de koersen het eerste kwartaal omhoog, opmerkelijk gezien de verkiezingsuitslag. Door deze uitslag zal het vormen van een nieuwe regering nog een hele opgave worden en zullen noodzakelijke economische hervormingen mogelijk worden uitgesteld. De aandelenkoersen in Europa daalden gemiddeld met circa 4,3%.

Regionale aandelenrendementen

 31 december 2017 tot 31 maart 2018