Vooruitzichten aandelenmarkten

Handelsconflicten domineren momenteel de beurzen. In het eerste kwartaal kondigde de Verenigde Staten importheffingen aan voor onder andere staal en aluminium. Het tumult hierover zet door en lijkt te escaleren in een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Beurzen reageren hier nerveus op. Wij houden de komende maanden rekening met een hoge koersbewegelijkheid.

Gunstige vooruitzichten blijven van kracht

In Europa profiteren bedrijven nog volop van de lage rente. Financiering voor uitbreidingen en overnames is goedkoop. De macro-economische cijfers tonen nog steeds dat er groei mogelijk is. Een sterke rentestijging lijkt er voorlopig niet in te zitten. 


Op termijn kan de ECB het opkoopprogramma stoppen, waardoor de korte rente oploopt. Financiering wordt dan duurder voor bedrijven. Vooralsnog is het niet de verwachting dat de inflatie in de buurt komt van het niveau dat de ECB wenst. Wij verwachten geen sterke stijging van de rente.  


De toevoeging van een beleggingsfonds in goud in de modelportefeuille vinden wij ook om geopolitieke redenen zeer belangrijk. De situatie in het Midden-Oosten, waar de Verenigde Staten en Rusland lijnrecht tegenover elkaar staan, blijft precair.

Politieke uitdagingen

Op politiek niveau is er een aantal interessante ontwikkelingen. In Italië gaat het vormen van een regering moeizaam, waardoor hervormingen zouden kunnen uitblijven. In Frankrijk staat president Macron voor de uitdaging de Franse arbeidsmarkt te hervormen. In het Verenigd Koninkrijk zijn de voorwaarden waaronder zij de Europese Unie verlaten essentieel.


Voor een duurzame economische groei in Europa moeten deze kwesties in goede banen worden geleid.

Regionale verdeling aandelen

per 31 maart 2018 van Europa Portefeuille