Column Michel Engbers, directeur Vermogensbeheer NN Bank

Doelen stellen, doelen halen

Dat was de titel van de presentatie die ik op 5 oktober jongstleden heb gegeven op het jaarlijks terugkerend congres van de Federatie Financiële Planners (FFP). Op dit congres waren meer dan 1.000 leden van de FFP aanwezig. Veel van deze planners adviseren op dagelijkse basis consumenten zoals u over hun financiële toekomst. Zelf ben ik ook al meer dan 15 jaar gecertificeerd lid van de FFP.

De kern van mijn presentatie was dat veel Nederlanders zich eigenlijk niet goed realiseren dat vermogensopbouw steeds belangrijker wordt, mede door de terugtredende overheid. Het gemiddelde pensioen bedraagt al lang niet meer 70% van het laatstverdiende salaris. Daarnaast beseft men niet goed hoe veel studerende kinderen kosten en dat bijvoorbeeld na 30 jaar de aftrekbaarheid van de hypotheekrente vervalt waardoor de bruto rente een netto last wordt.


Daarom is het erg verstandig doelen te stellen (zoals bijvoorbeeld aanvulling pensioen, de aflossing van de hypotheek of het sparen voor de studie van kinderen) en indien mogelijk daarvoor extra vermogen op te bouwen. Maar het hoeft niet altijd een heel concreet doel te zijn, vaak bouwt men ook extra vermogen op om te zijner tijd leuke dingen mee te gaan doen.


Vermogensopbouw begint altijd met sparen, want je moet voorkomen dat je bij verlies van werk of andere tegenslagen ook meteen financieel gezien in de knel komt. Zodra men voldoende spaargeld achter de hand heeft (op de site van het Nibud staat daarover veel nuttige informatie), wordt beleggen een optie. Maar alleen als men er tegen kan dat beleggingen in waarde kunnen fluctueren.


Helaas heeft beleggen in Nederland nog vaak een negatief imago. Echter, beleggen in aandelen is investeren in de mooiste en beste bedrijven van de wereld, waarbij je als aandeelhouder mede eigenaar van die bedrijven bent. En het belangrijkste is dat op langere termijn beleggen een heel goede optie is voor de groei van de koopkracht van je vermogen en dus om toekomstige doelen te realiseren.


Daarbij is de beleggingshorizon (de tijd die je gebruikt om vermogen op te bouwen) cruciaal. Om een voorbeeld te geven: De slechtste 10 jaars-periode in Nederlandse aandelen sinds 1947 was die van 1999-2009 met een rendement van min 5% per jaar. Die periode begon met het barsten van de internetzeepbel op de beurzen en eindigde met de grootste krach van de laatste 85 jaar, slechter kon niet. De slechtste 30 jaars-periode in Nederlandse aandelen sinds 1947 was die van 1987-2016 met een gemiddeld positief rendement jaar op jaar van meer dan 7%. Dit geeft naar mijn mening het grote belang aan van een lange beleggingshorizon. Men moet indien nodig slechte tijden kunnen uitzitten.

Michel Engbers

Directeur Vermogensbeheer NN Bank

20 oktober 2017

Wat vindt u van deze Kwartaalupdate? Geef hier uw mening.