Wie koopt nu obligaties met een negatieve rente?

Column Michel Engbers, directeur Investment Office

Om te beginnen ben ik verheugd u onze nieuwe vormgeving te laten zien van de kwartaalupdate. De nieuwe opzet maakt het overzichtelijker voor u om te lezen wat er het afgelopen kwartaal wereldwijd op de financiële markten is gebeurd, hoe uw beleggingen zich hebben ontwikkeld en wat onze verwachtingen zijn. U kiest daarbij zelf hoeveel diepgang u wilt in de onderwerpen. Daarnaast gaan wij u ook meer vertellen over onze dienstverlening aan u. Dit kwartaal bijvoorbeeld door u een toelichting te geven op de nieuwe mijn.nn omgeving waar u altijd en overal inzage heeft in uw beleggingen. 


Terug naar de inhoud. Onze beleggingsexperts krijgen regelmatig de vraag wie obligaties met een negatieve rente koopt. Op dit moment is de rente op 10 jaars Duitse staatsobligaties min 0,14% op jaarbasis. Dat houdt in dat beleggers die deze obligaties nu aankopen en vasthouden tot aan het einde van de looptijd, 1,4% van hun geïnvesteerde vermogen kwijt zijn. Dat klinkt als een hele slechte belegging.


Toch kopen partijen zoals pensioenfondsen nog steeds dit type obligaties aan omdat de wettelijke regels hen verplichten dat te doen. Ook banken en verzekeraars gebruiken deze obligaties bijvoorbeeld als onderpand. En de ECB koopt deze obligaties aan in het kader van haar programma om de rente laag te houden. Hierdoor is er al met al een stevige vraag naar deze obligaties. En hoe hoger de koers van een obligatie, hoe lager de rente. Maar er zijn ook beleggingsfondsen die deze obligaties nog aankopen, omdat zij verwachten dat de rente nog een stuk lager kan. Want als de rente op obligaties daalt, dan stijgen de obligatiekoersen.


Wij verwachten niet dat dat zal gebeuren en daarom hebben wij veel minder van dit soort beleggingen dan normaal gesproken in onze modelportefeuilles. U leest hierover meer in de andere onderdelen van deze kwartaalupdate.

Michel Engbers

26 oktober 2016

Wat vindt u van deze Kwartaalupdate? Geef hier uw mening. 

Wat vond u van deze uitgave?