Aandelen dalen fors in vierde kwartaal
Bijna geen enkel land in Europa onttrok zich aan het wereldwijde negatieve beurssentiment. Aandelenbeurzen daalden gemiddeld met 11,3% in het vierde kwartaal. De ECB paste eind 2018 het stimuleringsbeleid aan, waardoor de financieringskosten voor bedrijven stegen. Het is afwachten of Europa economisch ook zonder het ‘infuus’ van de ECB kan groeien. Ook speelde het handelsconflict, de begrotingsperikelen in Italië en de Brexit een negatieve rol. Dit alles gekoppeld aan de beperkte groeiverwachtingen zorgde ervoor dat op jaarbasis de koersen in Europa met 10,6% omlaag gingen.
Gevolgen handelsconflict
Duitsland heeft als exportland relatief veel last van handelsmaatregelen. De voorzitter van de Europese commissie Juncker en de Amerikaanse president Trump zijn medio 2018 een soort wapenstilstand overeen gekomen. Maar de vraag blijft of er binnenkort geen nieuwe importheffingen op auto's worden aangekondigd. Beleggers namen het zekere voor het onzekere en verkochten beleggingen, waardoor aandelenkoersen in Duitsland dit kwartaal met bijna 14% daalden. Vooral de autosector werd geraakt.
Bankensector presteert slecht
In Italië speelde er de onzekerheid over de begroting. Dit had een sterk effect op de bankensector in heel Europa; die daalde in het vierde kwartaal met ruim 18% en op jaarbasis zelfs met 33%. Op 29 december is het Italiaanse parlement akkoord gegaan met de aangepaste staatsbegroting voor 2019. Hiermee werd een mogelijke boete van 3,5 miljard euro op het allerlaatst afgewend.
To Brexit or not to Brexit
De onzekerheden over de Brexit hielden aan. Op 15 januari 2019 werd de deal van premier May door een grote meerderheid weggestemd. De tijd die het Verenigd Koninkrijk heeft om afspraken met de EU te maken, raakt op. Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Vooral de economische gevolgen bij een ‘no deal Brexit’ zijn onzeker en zetten aandelenkoersen onder druk.