Vooruitzichten aandelenmarkten

Economisch gaat het goed in de wereld. Het IMF voorspelt voor dit en volgend jaar een groei van 3,9%. Het escaleren van het handelsconflict wordt gezien als de grootste bedreiging. Dit leidt ook tot de twijfel of China de huidige hoge economische groei kan volhouden. Maar als de rente laag blijft is dit een positieve stimulans voor aandelenbeleggingen. Daarbij zijn de waarderingen niet te hoog en hebben bedrijven ruimte voor margeverbetering.


Waardebedrijven zullen op termijn iets minder risico lopen als het sentiment onder beleggers afzwakt. Dit soort bedrijven kan op termijn een goede toevoeging zijn aan de modelportefeuilles. De weging van aandelen handhaven we op neutraal.

Regionale verdeling aandelen

per 30 september 2018 van Wereld Portefeuille

Europa

Europa kampt momenteel met twee grote onzekerheden. Op de korte termijn is dat de financiële situatie in Italië, waar de begroting veel te hoge uitgaven bevat. Als hierover geen overeenstemming met Brussel wordt bereikt, zal dat tot correcties kunnen leiden, vooral van de koersen van financiële aandelen. Verder is het komend kwartaal bepalend voor het verloop van de Brexit. In deze periode staan verschillende EU-bijeenkomsten gepland, die de laatste mogelijkheden vormen voor een ordentelijk uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit Europa. Omdat wij denken dat beide onzekerheden uiteindelijk geen grote problemen zullen veroorzaken en de economische groei stabiel is, handhaven wij onze weging in Europa.

Opkomende landen

De vooruitzichten van opkomende landen zijn wat verbeterd. De angst voor de gevolgen van de handelsconflicten is wat naar de achtergrond verdwenen. Vooral China houdt zich momenteel stil en lijkt in te zien dat het land geen tegengewicht kan bieden aan de Amerikaanse invoerheffingen op veel Chinese producten. Dit kan wel gevolgen hebben voor de groei van de economie. Omdat veel landen uit de regio afhankelijk zijn van de export naar China, zijn wij iets minder positief voor de langere termijn. Wel bestaat de kans op een koersherstel na de sterke daling in 2018. Daarom handhaven wij onze huidig weging in de Pacific.

Noord-Amerika

In de Verenigde Staten gaat het voorspoedig. De werkloosheid kwam in oktober uit op 3,7%, het laagste percentage in bijna 50 jaar! De beurskoersen staan op recordniveaus, geholpen door belastingverlagingen, en het vertrouwen van consumenten zit in de lift. Wel zijn op 6 november de verkiezingen voor het Amerikaanse congres. De uitslag kan bepalen in hoeverre de regering-Trump zijn plannen kan uitvoeren. Maar voor bedrijven zijn de vooruitzichten gunstig. De centrale bank, de FED, denkt de rente nog een paar keer te kunnen verhogen zonder de economie te vertragen. Daarom handhaven wij onze weging in de Verenigde Staten.

Pacific

De economie in Japan groeit onvoldoende en de inflatie loopt niet op. Daarom heeft de Bank of Japan de stimuleringsmaatregelen verder uitgebreid. Dit heeft voorlopig een positief effect op de aandelenkoersen in Japan. Ook de vooruitzichten voor de economie van Australië zijn positief. Het land profiteert van de gestegen prijzen van grondstoffen zoals tarwe, een van de belangrijkste exportproducten.