Vooruitzichten aandelenmarkten

De basis voor deze verwachting vormen de toenemende wereldhandel, de lage werkloosheid, aantrekkende consumenten­bestedingen en meer bedrijfs­investeringen.

Op geopolitiek gebied blijft het onrustig. Een bijzonder punt van aandacht is de onrust in het Midden-Oosten. Dit kan onder meer een grote impact op de olieprijs hebben.

Hoewel de kans niet erg groot is dat deze onrust wereldwijd tot grote spanningen gaat leiden, zou een oplopend conflict tot een (forse) correctie op de Europese beurzen kunnen leiden.

Regionale verdeling aandelen

per 31 december 2017 van Europa Portefeuille

De groeivooruitzichten in Europa zijn positief

De groeivooruitzichten in Europa zijn positief. De OECD en het IMF verwachten dat de Eurozone met een groei van 2,1% in 2018 iets lager zal uitkomen dan in 2017. Een aandachtspunt blijft de Brexit in maart 2019: dit kan de groei in Europa onder druk zetten. Zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk zullen proberen een “harde Brexit” (uittreding zonder een nieuwe handelsovereenkomst) te voorkomen. De ECB heeft aangekondigd in 2018 een minder ruim monetair beleid te gaan voeren; dit kan op termijn zorgen voor hogere kapitaalmarktrentes.

In Italië zijn er in maart verkiezingen, die kunnen onzekerheid veroorzaken. Naar verwachting zal in maart/april een regeringscoalitie gevormd zijn in Duitsland. Verder verwachten wij dat de winstmarges binnen Europa zullen groeien en zullen resulteren in hogere aandelenkoersen. Voor aandelenbeleggingen is Europa onze favoriete regio.