Achter de schermen

Beleggen in beleggingsfondsen…
Hoe doen wij dat?

Bij Beheerd Beleggen heeft u het beheer van uw beleggingen uit handen gegeven aan de beleggingsexperts van Nationale-Nederlanden Bank. Hoe gaat dat in zijn werk en waarop baseren zij hun keuze voor de beleggings­fondsen? In gesprek met Olaf Arends, senior investment manager.

Je bent senior investment manager. Wat houdt jouw functie in?

Olaf: “Samen met de andere investment managers maak ik deel uit van het Investment Office. Dat is het kenniscentrum Beleggen van Nationale-Nederlanden Bank. Wij bepalen het beleggingsbeleid, analyseren en selecteren de beste beleggingsfondsen en stellen de modelportefeuilles voor onze particuliere klanten samen. Wij beheren het vermogen voor onze klanten.”

‘Een beleggingsfonds belegt over het algemeen in enkele tientallen tot soms honderden verschillende aandelen of obligaties’

Jullie beleggen voor jullie klanten alleen in beleggingsfondsen. Waarom?

“Een investering in een beleggingsfonds zorgt dat er een goede spreiding ontstaat over diverse sectoren, landen en bedrijven. Een beleggingsfonds belegt over het algemeen in enkele tientallen tot soms honderden verschillende aandelen of obligaties. Het voornaamste voordeel van beleggen in beleggingsfondsen is spreiding van het risico. Als één of meerdere aandelen of obligaties in een beleggingsfonds het minder goed doen dan heeft dit minder impact op de waarde van de beleggingen. Andersom is dit natuurlijk ook zo.”

Wat voor fondsen zijn er?

“Er zijn beleggingsfondsen in verschillende beleggingscategorieën, bijvoorbeeld aandelen, obligaties, onroerend goed, liquiditeiten, grondstoffen. Maar er zijn ook fondsen in bepaalde sectoren of thema’s zoals energie en duurzaamheid. Wereldwijd zijn er tienduizenden beleggingsfondsen, elk met een eigen strategie en visie.”

‘Wereldwijd zijn er tienduizenden beleggings­fondsen, elk met een eigen strategie en visie’

Dat is een enorm aanbod. Hoe selecteren jullie geschikte beleggingsfondsen en waarop baseren jullie je keuze?

Olaf legt uit: “Uit het diverse aanbod selecteren we geschikte beleggingsfondsen van gerenommeerde fondshuizen waarvan wij goede verwachtingen hebben en die het beste passen in onze modelportefeuilles. We beginnen met een  eerste kwantitatieve schifting  waarbij vooral rendement en risico een rol spelen. Vervolgens voeren wij een kwalitatieve analyse uit, waarbij we de kwaliteit van de fondsmanager, het beleggingsproces en het risicomanagement van de beleggingsfondsen afwegen. Ook houden we bij de selectie rekening met de grootte van een fonds, de verhandelbaarheid, het trackrecord en de kosten.”

Jullie spreiden over meerdere fondshuizen. Wat is daar de reden van?

Olaf vervolgt: “Bij Beheerd Beleggen gebruiken we een open architectuur. Dat wil zeggen dat we fondsen van verschillende fondshuizen opnemen. We kiezen altijd voor de fondsen waarvan wij de hoogste verwachtingen hebben, vanzelfsprekend bij een acceptabel risico, ongeacht welke fondsaanbieder het is. De enige voorwaarde is dat ze passen in onze modelportefeuilles.”

Spreiding van risico en maximaal rendement.
Zijn dat de redenen waarom je kiest voor Beheerd Beleggen?

“Ja en voor klanten betekent Beheerd Beleggen vooral gemak. Wij nemen de beleggingsbeslissingen voor hen uit handen. Via mijn.nn of de NN App kan de klant 24/7 zijn portefeuille inzien en bekijken wat de vermogensgroei is geweest. Klanten kunnen de invulling van de portefeuille niet zelf aanpassen. Wij beleggen op basis van het risicoprofiel van de klant. Het is daarom wel belangrijk dat zij ons periodiek laten weten of er wijzigingen zijn met betrekking tot hun persoonlijke situatie of risicohouding. Hiermee houden wij dan rekening. Bij eventuele vragen kan een klant altijd telefonisch contact opnemen met mij of een van mijn collega’s.”

Maak ook gebruik van mijn.nn of download de NN App

Het rendement van uw eigen beleggingsportefeuille kunt u dagelijks volgen via mijn.nn of de NN App. U ziet daar de actuele waarde van uw beleggings­portefeuille, het behaalde rendement en het verwacht vermogen.