Vooruitzichten aandelenmarkten

De vooruitzichten voor aandelen zijn vanuit fundamenteel opzicht nog steeds goed. De winstgevendheid van bedrijven is goed en de rente laag, waardoor financiering goedkoop is. Wel blijft het escaleren van het handelsconflict een bedreiging voor de wereldhandel. Op dit moment gaan wij er nog steeds vanuit dat een handelsoorlog voorkomen kan worden. Daarom handhaven wij de neutrale positie van onze aandelenbeleggingen.

Onlangs heeft het IMF de groeivooruitzichten van de Eurozone verlaagd. De belangrijkste redenen waren “onrust op het handelsfront en de onzekere uitkomst van de Brexit”. De aankondiging van de ECB om de korte rente tot medio 2019 laag te houden is een steun in de rug.

‘De aankondiging van de ECB om de korte rente tot medio 2019 laag te houden is een steun in de rug’

De Verenigde Staten overwegen hogere invoerheffingen te hanteren voor de import van auto’s en auto-onderdelen. Dit is cruciaal voor Europa, omdat de export van auto’s en auto-onderdelen zo’n 10% van het totale handelsverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten vertegenwoordigt.


De uitkomst van de Brexit is onzekerder geworden nadat enkele politici in het Verenigd Koninkrijk in juli zijn opgestapt. De onzekerheid is ongunstig voor de gehele Europese economie.

Regionale verdeling aandelen

per 30 juni 2018 van Europa Portefeuille