Wat is uw doel?

De droom van Ruud

Met het Metropole Orkest lieten we Ruuds droom uitkomen

Ruud is steward bij een luchtvaartmaatschappij. Zijn vrije tijd besteedt hij aan zijn passie: het componeren van klassieke muziek. Met de hulp van experts lieten we een grote droom van Ruud uitkomen. Zonder dat hij het wist, lieten we één van zijn composities arrangeren en uitvoeren door de professionals van het Metropole Orkest. Bekijk het resultaat en geniet met hem mee.

Met de hulp van experts kom je verder

Doelen stellen, doelen halen

Er is maar één Nederlander zoals jij. We hebben veel met elkaar gemeen. Toch zijn we allemaal anders. Iedereen heeft unieke doelen. Onze beleggingsexperts beleggen op een manier die bij u past. En doordat onze experts uw geld beheren, hoeft u er niet zelf dagelijks mee bezig te zijn of zelf een expert te zijn.

Ik wil mijn pensioen aanvullen

Ik wil beleggen voor mijn huis

Ik wil beleggen voor de studie van mijn (klein)kind

Profiteer van onze nieuwe actieaanbiedingen

Krijg tot €350,- cadeau

Nog geen maandelijkse automatische incasso?

Als u start met minimaal € 50,- inleg per maand via maandelijkse automatische incasso, dan krijgt u € 50,- cadeau.

Heeft u al een maandelijkse automatische incasso?

Dan krijgt u € 50,- cadeau als u uw maandelijkse automatische incasso verhoogt met minimaal € 50,- per maand.

Krijg tot € 300,- cadeau bij extra inleg

Daarnaast krijgt u voor elke € 2.000,- inleg op uw beleggings­rekening € 15,- extra cadeau met een maximum van € 300,-.

Ga naar mijn.nn om uw inleg aan te passen 

‘Stronger than me’

Compositie Ruud Horevoorts

Arrangement Damiano Pascarelli

Metropole Orkest o.l.v. Maurice Luttinkhuis

Luister naar de volledige uitvoering

Beleggen voor aanvullen pensioen

Weet u hoeveel u later te besteden heeft? Kunt u rondkomen van uw AOW en uw pensioen? Veel Nederlanders weten niet hoeveel inkomen ze na pensionering hebben. Hoe eerder u weet hoeveel inkomen u nodig heeft, hoe langer u heeft om dat op te bouwen. Zo kunt u zorgen voor voldoende vermogen, zodat u onbezorgd kunt genieten van uw oude dag.

Wat is de hoogte van uw pensioen?

Iedere Nederlander die vanaf zijn 15de in Nederland woont, heeft vanaf de AOW-leeftijd recht op AOW-uitkering van de overheid. De hoogte van de AOW-uitkering is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Naast AOW bouwen veel Nederlanders pensioen op bij hun werkgever. Weet u hoeveel pensioen u krijgt vanuit uw werkgever? Op mijnpensioenoverzicht.nl vindt u een overzicht van het pensioen dat u tot nu toe heeft opgebouwd bij verschillende werkgevers of pensioenfondsen.


Waarom uw pensioen aanvullen?

Er zijn verschillende redenen waarom u uw pensioen zou willen aanvullen of zelf op wilt bouwen. Heeft u bijvoorbeeld een aantal jaren niet gewerkt of geen pensioen opgebouwd? Bent u gescheiden? Of wilt u eerder met pensioen? Hierdoor heeft u mogelijk minder te besteden als gepensioneerde en wilt u extra vermogen opbouwen om uw pensioen aan te vullen. Een aantal voorbeelden:


Geen pensioenregeling

Uit onderzoek van Blackrock blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders geen pensioen opbouwt. Wanneer u geen pensioenregeling heeft, zelf geen pensioen opbouwt en geen alternatieve middelen heeft, zult u moeten rondkomen van uw AOW-uitkering. Vergeleken met uw huidige inkomen kan het zijn dat u met minder moet rondkomen dan u gewend bent.


Pensioengat door missende jaren

Misschien heeft u een aantal jaar geen pensioen opgebouwd. Bijvoorbeeld omdat u tijdelijk geen werk had of een baan zonder pensioenregeling. Dit kan leiden tot een pensioengat.


Minder pensioen door scheiding

In veel gevallen heeft een (ex-)partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens een huwelijk is opgebouwd. Dit kan leiden tot een tekort voor één van beiden. Uiteraard kunt u samen andere afspraken maken. Bekijk ook wat er met het partnerpensioen gebeurt. Als het partnerpensioen op risicobasis is, vervalt deze helemaal bij een scheiding. Meer over scheiden en pensioen leest u in het blog ‘Pensioen na scheiding: niet vergeten!’.


Eerder met pensioen?

Wilt u eerder met pensioen? Dan heeft u geld nodig om de periode tot uw AOW-leeftijd te overbruggen. Bovendien valt uw pensioen lager uit; u stopt tenslotte eerder met opbouwen en ontvangt over langere tijd pensioen.


Pensioen aanvullen door extra vermogen op te bouwen

Als u op tijd begint, zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden om het pensioentekort aan te vullen. U kunt zelf pensioen opbouwen via bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering, een banksparen product of door te beleggen voor uw pensioen.


Beheerd Beleggen voor uw pensioen

Als u op tijd begint, zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden om het pensioentekort aan te vullen. U kunt zelf pensioen opbouwen via bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering, een banksparen product of door te beleggen voor uw pensioen.


Meer kans op het behoud van opgebouwd vermogen

Met beleggen kunt u vermogen opbouwen om uw pensioen aan te vullen. Nationale-Nederlanden biedt u Beheerd Beleggen. Dit is een vorm van vermogensbeheer waarmee u het beleggen van uw vermogen uitbesteedt. U hoeft zelf dus geen expert te zijn of er dagelijks naar om te kijken, want u besteedt uw beleggingen uit aan de experts van Nationale-Nederlanden. Zij beheren de beleggingen op basis van het beleggingsprofiel dat het best bij u past.

Beleggen voor uw huis

De regelgeving rondom hypotheken wordt steeds meer aangescherpt. Huizenkopers kunnen minder hypotheek krijgen en de hypotheekrenteaftrek wordt steeds lager. Aankomende huiseigenaren hebben meer eigen geld nodig bij het kopen van een huis. Verstandig dus om vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld door te beleggen. Ook voor huiseigenaren kan beleggen een aantrekkelijke manier zijn om vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld voor (extra) aflossen op de hypotheek.

Vermogen opbouwen om een huis te kunnen kopen

Wilt u in de toekomst een andere woning kopen? De maximale hypotheek wordt lager. Dit jaar is de maximale hypotheek 101% van de waarde van de woning, vanaf 2018 daalt dat naar 100%. De bijkomende kosten, zoals kosten koper, zal u zelf op moeten brengen. Uitgaande van een woning van € 250.000,- komen deze bijkomende kosten neer op ongeveer € 11.250,-. Eigen geld is nodig om de vraagprijs en de bijkomende kosten te kunnen financieren. Een gedeelte van de hypotheekrente die u betaalt, is aftrekbaar. Elk jaar daalt deze aftrekpost. Huizenkopers krijgen dus minder terug vanuit de overheid. Vermogen opbouwen lijkt verstandig en in de toekomst zelfs noodzakelijk om stijgende woonlasten te kunnen blijven opbrengen.


Extra aflossen op uw hypotheek

Staat uw huis onder water? Verwacht u te blijven zitten met een restschuld? Door extra af te lossen kunt u de restschuld verkleinen. Bij de meeste hypotheken mag u ieder jaar 10% extra boetevrij aflossen. Hierdoor kunt u uw maandlasten verlagen, of bijvoorbeeld uw gehele hypotheek vervroegd aflossen. Extra aflossen is niet voor iedereen interessant. U kunt te maken krijgen met een boete of andere nadelige fiscale gevolgen. Bekijk hoe u kunt aflossen of vraag uw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden. Wilt u uw hypotheek over 15 jaar volledig afgelost hebben? Of wilt u uw restschuld verkleinen? U kunt uw doel behalen door op tijd te starten met bijvoorbeeld (beheerd) beleggen.


(Deels) aflossingsvrije hypotheek: hoe lost u af bij het einde van de looptijd?

Veel Nederlanders hebben op dit moment nog steeds een geheel of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. Gedurende de looptijd wordt er bij deze hypotheekvorm niet afgelost. Eén derde van de Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek kan de hypotheek niet helemaal aflossen na de looptijd. Hierdoor blijft er een restschuld over. 

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Bedenk dan nu hoe u deze gaat aflossen. Aflossen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld:

  • U verkoopt uw huidige woning en lost de hypotheek af met de opbrengst van de verkoop. Houd wel in uw achterhoofd dat u een nieuwe woonruimte nodig heeft, een koop- of huurwoning.
  • U sluit een nieuwe hypotheek af, waarmee u de huidige hypotheek kunt aflossen.
  • U bouwt eigen vermogen op buiten uw hypotheek en lost hiermee uw hypotheek af. Bijvoorbeeld door uw geld te beleggen.


Waarom beleggen om de hypotheek af te lossen?

U kunt op verschillende manieren vermogen opbouwen om uw hypotheek af te lossen. U kunt natuurlijk sparen, maar bij de huidige lage spaarrentes en de inflatie, verliest u koopkracht. U zult dan dus meer apart moeten zetten om hetzelfde doel te behalen. Met beleggen is de kans groter dat u op een langere termijn een hoger rendement behaalt dan bij sparen. Beleggen is in die zin de meest rendabele manier wanneer u een duidelijk doelbedrag en een doeldatum voor ogen heeft.


Beheerd Beleggen voor aflossing van uw hypotheek

Voor iedereen die zijn beleggingen liever uitbesteedt, biedt Nationale-Nederlanden Beheerd Beleggen. Dit is een vorm van vermogensbeheer waarmee u het beleggen van uw vermogen uitbesteedt. U hoeft zelf dus geen expert te zijn of er dagelijks naar om te kijken, want u besteedt uw beleggingen uit aan de experts van Nationale-Nederlanden. Zij beheren de beleggingen op basis van het beleggingsprofiel dat het best bij u past.

Beleggen voor de studie van uw kind

De start van een nieuw schooljaar is een hectische periode voor zowel kinderen als ouders. Zeker als uw kinderen voor het eerst naar de middelbare school gaan of starten met een vervolgstudie. Studeren is tenslotte duur, onder andere door het afschaffen van de basisbeurs voor HBO en WO. Zonder hulp van de overheid of ouders is lenen voor studenten de enige optie. Wilt u de toekomst van uw kind financieel goed voorbereiden? Denk er dan eens over na om te beleggen voor de studie van uw kind.

Studiekosten kind

Gaat uw kind studeren? Collegegeld, studieboeken, op kamers, levensonderhoud en het gezellige studentenleven. Wat kost studeren zoal? De (studie)kosten kunnen al snel hoog oplopen. Het Nibud stelt dat de gemiddelde maandelijkse uitgaven van uitwonende studenten €1.120,- is. Bij een studie van vier jaar kunnen de kosten dus al oplopen tot € 58.128,-. Door afschaffing van het oude studiefinancieringsstelsel in 2015 moet dit bedrag steeds vaker volledig geleend worden.


Uw kind schuldenvrij houden

Uw kind volledig schuldenvrij houden, lukt waarschijnlijk niet. Wel kunt u helpen de studieschulden te beperken. Uw kind stimuleren om een bijbaantje te nemen naast de studie is een goede manier om de last van een studieschuld iets te beperken. Maar u kunt als ouder ook financieel bijdragen.


Ouderbijdrage voor de studie

Jongeren zijn steeds meer afhankelijk van lenen voor een vervolgopleiding. De overheid gaat er ook van uit dat ouders, en de student zelf, bijdragen aan de studiekosten. Veel ouders dragen daarom graag bij aan kosten van de studie. Maar hoeveel is gebruikelijk? Uit het eerder genoemde onderzoek van het Nibud blijkt dat ouders gemiddeld €197,- in de maand bijdragen. Daarnaast betalen veel ouders het collegegeld en de zorgverzekeringen van hun kinderen. Maar hoe financiert u deze extra kosten?


Sparen of beleggen voor de studie van uw kind?

Om uw kind te helpen bij het financieren van de studie, heeft u van de geboorte tot de start van de studie de tijd om het benodigde vermogen opbouwen. Maar wat is slimmer, sparen of beleggen? Veel ouders openen bij de geboorte van hun kind een spaarrekening. Maar wist u dat beleggen veel meer op kan leveren?


Rekenvoorbeeld
Stel, u wordt moeder of vader en u wilt vanaf de geboorte al geld voor uw kind opzij zetten. Dan kunt u natuurlijk gaan sparen. Als u € 135,- per maand spaart, bij een spaarrente van 1%, dan is dat na 18 jaar € 31.948,-. Let op: De huidige rente is vaak minder dan 1%. Sparen is gemakkelijk en relatief veilig, maar kan op lange termijn minder opleveren dan beleggen. Want zou u het gelijke bedrag gaan beleggen binnen het lifecycle principe van Beheerd Beleggen (op basis van een neutraal risicoprofiel), dan is het verwachte resultaat na 18 jaar € 40.774,-. Een verschil van € 8.826,- (27,3%). Let op: De waarde van uw beleggingen kunnen fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Beheerd Beleggen voor de studie van uw kind

Nationale-Nederlanden biedt u Beheerd Beleggen. Dit is een vorm van vermogensbeheer waarmee u het beleggen van uw vermogen uitbesteedt. U hoeft zelf dus geen expert te zijn of er dagelijks naar om te kijken, want u besteedt uw beleggingen uit aan de experts van Nationale-Nederlanden. Zij beheren de beleggingen op basis van het beleggingsprofiel dat het best bij u past.


Stel een doel

U weet niet wat het volgen van een opleiding over een aantal jaren precies kost. Toch is het goed om, voordat u begint met beleggen, uit te gaan van een bedrag dat u wilt bijdragen aan de studie. Bepaal daarnaast ook de datum waarop u over het geld wilt beschikken. U kunt dan inschatten hoeveel u per maand in moet inleggen om uw doel te behalen. De lifecycle-methode van Nationale-Nederlanden draagt er bovendien aan bij u een grotere kans heeft om uw doel te bereiken; naarmate de einddatum van uw doel dichterbij komt, wordt het beleggingsrisico beperkt. Hierdoor heeft u een grotere kans om uw doelvermogen te behalen.


Vroeg beginnen

Een lange beleggingshorizon (de tijd die je gebruikt om vermogen op te bouwen) geeft meer kans op het behalen van uw beleggingsdoel. Duurt het nog lang voor uw kind aan zijn of haar studie begint? Dan kunt u nu al kijken wat de mogelijkheden zijn. Met een korte beleggingshorizon moet u namelijk meer inleggen en loopt u een hoger risico door de effecten van veranderingen in de markt. Met een lange beleggingshorizon is er meer tijd om een eventuele tegenvaller goed te maken.