Aandelenmarkten licht positief

De koersstijging was in Europa hoger dan in de rest van de wereld. De aandelen­koersen stegen met 2,7% in het derde kwartaal ten opzichte van een stijging van 1,5% wereldwijd. De economische groei zette in veel landen gestaag door. Het opkoopbeleid van de Europese Centrale bank houdt de rente op een laag niveau. Dat is gunstig voor bedrijven die willen lenen om te investeren of overnames te doen. Ook kunnen bestaande schulden goedkoper worden geherfinancierd.

In Duitsland zijn op 24 september Bondsdag­verkiezingen gehouden. Hoewel er geen grote politieke verschuivingen verwacht werden, kunnen verkiezingen een onverwachte wending krijgen. Vooraf heerste onzekerheid of het euro sceptische AfD (Aalternative für Deutschland) veel stemmen zou krijgen. Dat had en het pro-Europese beleid van Angela Merkel in gevaar zou kunnen brengen. Merkel’s partij heeft echter haar positie redelijk kunnen behouden en in de coalitie-onderhandelingen de AfD als regeringspartner uitgesloten.


Spanning rond Noord-Korea

Een zorgwekkende ontwikkeling was de opgelopen spanning rond Noord-Korea. Noord-Korea blijft experimenteren met raketlanceringen. Bovendien maken de Verenigde Staten duidelijk dat het land alles doet om de eigen veiligheid en die van haar lokale partners te garanderen. De beurskoersen veranderden uiteindelijk nauwelijks als reactie op de ’oorlogstaal’ uit beide kampen.


De vraag is of beleggers het gevaar van een mogelijk conflict niet willen zien of dat ze denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. Zeer kenmerkend was ook het gebrek aan beweging van de Amerikaanse dollar. In het verleden nam de Amerikaanse dollar vaak in waarde toe bij geopolitieke spanningen. Maar dit keer was er bijna geen beweging te zien. Geopolitieke spanningen waren voor ons geen reden om de modelportefeuilles aan te passen.

Geopolitieke spanningen zijn niet nieuw

De dreiging van een conflict tussen landen of in een bepaalde regio spelen al lang. Het Midden-Oosten heeft in het verleden geregeld reden tot zorg gegeven over de hoogte van de olieprijs. De onrust die de ‘Arabische lente’ met zich meebracht, was voor beleggers niet gunstig. Dichter bij huis was het conflict over ‘De Krim’ tussen Oekraïne en Rusland. Dat zorgde aanvankelijk voor een daling van de beurskoersen in Europa.

‘De conclusie is dat beleggers zich niet al teveel zorgen over Noord-Korea maken’

Geopolitieke onzekerheden, zoals de Noord-Koreakwestie, hebben vaak op korte termijn invloed op de beurskoersen. Maar op lange termijn wordt die invloed vaak teniet gedaan. De conclusie is dat beleggers zich niet al teveel zorgen over Noord-Korea maken. En dat is ook wel begrijpelijk; geen enkel land zit immers op een mogelijke nucleaire oorlog te wachten, Noord-Korea noch de Verenigde Staten.

Regionale aandelenrendementen

30 juni 2017 tot 30 september 2017