Column

Beweeglijke beurzen

Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer NN Bank

Op het moment dat ik dit schrijf, op dinsdagmiddag 23 oktober, zijn de aandelenmarkten al een paar weken geleidelijk aan het dalen. De media en analisten noemen verschillende redenen voor deze daling, zoals: de oplopende lange rente in de VS, de lopende discussie over de Italiaanse begroting, het handelsconflict tussen de VS en China, een eventueel afzwakkende economische groei, enzovoorts.

Mogelijke oorzaken

Financiële markten zijn echter minder rationeel dan de meeste mensen denken. En de echte oorzaak van een beweging op de beurs blijkt vaak pas achteraf. Daarnaast spelen er nog meer factoren mee zoals computergestuurde programma’s die beleggingen gaan verkopen als de beweeglijkheid op de beurzen toeneemt. En dat is meestal het geval bij een daling.


De meest waarschijnlijke reden voor de huidige daling is een combinatie van een aantal oorzaken waardoor het sentiment opeens omsloeg en waarbij de beweging omlaag versterkt werd door de computergestuurde programma’s. Het sentiment kan ook nog wel iets langer negatief blijven, dat hoort nu eenmaal bij beleggen.

Lange termijn

Aan de andere kant zijn de meeste bedrijfscijfers die deze weken gepresenteerd worden erg goed en verwachten wij, net als de meeste analisten, het komende jaar geen recessie of sterk afnemende wereldwijde economische groei. En op de langere termijn is dat belangrijker dan bijvoorbeeld geopolitieke zaken. Die hebben meestal slechts een tijdelijk effect.


Kortom, de aandelenbeurzen kunnen nog wel iets langer last houden van het negatieve sentiment, maar als we kijken naar de bedrijfscijfers en de economische groei verwachten wij geen langdurige daling van de koersen. Daarom houden wij op dit moment de standaard weging van aandelen in onze modelportefeuilles aan.

Michel Engbers

Directeur Vermogensbeheer NN Bank

23 oktober 2018

Wat vindt u van deze Kwartaalupdate? Geef hier uw mening.