Vooruitzichten aandelenmarkten

Economisch gaat het redelijk goed in Europa. Bedreigingen zijn de begroting in Italië en de Brexit. Maar als deze bedreigingen niet escaleren en de rente laag blijft, is dit een positieve stimulans voor aandelenbeleggingen. Daarbij zijn de waarderingen niet hoog en hebben bedrijven ruimte voor margeverbetering. Waardebedrijven lopen op termijn iets minder risico als het sentiment onder beleggers afzwakt. Dit soort bedrijven kan op termijn een goede toevoeging zijn aan de modelportefeuilles. De weging van aandelen handhaven we op neutraal.


Begroting Italië

Europa kampt met de onzekerheid over de financiële situatie in Italië, waar de begroting veel te hoge uitgaven bevat. Het is volstrekt onduidelijk waarvan dit betaald moet worden. Meer lenen lijkt ongewenst, de staatschuld is al de op één na hoogste in Europa. Het Italiaanse begrotingstekort bedraagt nu 3,2% in plaats van de 1,6% waarvan Brussel uitgaat.


Als hierover geen overeenstemming wordt bereikt, kan dat tot correcties leiden. Dat geldt vooral voor de koersen van financiële aandelen, zowel in Italië als in de rest van Europa. De rente is nu al fors opgelopen, waardoor financiering voor banken moeilijker wordt. Ook moeten veel partijen mogelijk meer afschrijven op bezittingen die minder waard (of oninbaar) worden door de gestegen rente.

Brexit

Het komend kwartaal is bepalend voor het verloop van de Brexit. Medio oktober is de EU-top, in november een extra EU-top en in december de bijeenkomst van de Europese raad. Deze bijeenkomsten vormen de laatste mogelijkheden voor een ordentelijk uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit Europa.


Premier May doet het in de ogen van zowel voor- als tegenstanders van de Brexit niet goed. Dat kan leiden tot vervroegde verkiezingen, die de onzekerheden kunnen vergroten.


Omdat wij denken dat beide onzekerheden uiteindelijk opgelost gaan worden en de economische groei stabiel is, handhaven wij onze weging in Europa.

Regionale verdeling aandelen

per 30 september 2018 van Europa Portefeuille